EL CONGRÉS DELS NACIONALISTES
Crònica 28/01/2012

CDC busca assegurar una majoria real per garantir la plena sobirania

El full de ruta del congrés de CDC té l'objectiu de crear una majoria social "real" per assolir la plena sobirania. A curt termini, descarta sotmetre el pacte fiscal a referèndum abans de negociar-lo a Madrid.

Oriol March
3 min
EL TRIDENT DE CONVERGÈNCIA DEMOCRÀTICA
 Oriol Pujol, al partit, i Francesc Homs, al Govern, són els principals suports del president Artur Mas, tant en l'àmbit orgànic com del discurs. Homs, en una imatge de l'anterior legislatura quan era diputat, està centrat en la tasca del Govern, però el president li va confiar marcar amb Pujol la línia de CDC pels pròxims anys, d'horitzó sobiranista.

BARCELONA.El corpus polític del congrés que CDC celebrarà a finals de març té un pilar fonamental: liderar la consolidació d'una "majoria real" encaminada a la plena sobirania de Catalunya. Així es desprèn de la ponència política que ha elaborat el partit i que es pot consultar íntegra a l'Ara.cat. "El desvetllament nacional és cada vegada més sòlid [...] i cal aprofitar el difús malestar anticentralista per encetar la transició nacional i caminar, així, de l'autonomisme cap al sobiranisme", assegura la ponència, que ha dirigit el portaveu del Govern i secretari de projectes, estudis i programes de CDC, Francesc Homs.

Aquesta transició nacional, anunciada pel president de la Generalitat, Artur Mas, en el seu discurs d'investidura, té en la consecució del pacte fiscal la seva primera fita. El full de ruta dels nacionalistes, però, descarta que se'l sotmeti a referèndum abans de negociar-lo amb el govern espanyol del PP. Els preparatius per dur-lo a terme es farien "en paral·lel a l'estratègia negociadora amb l'executiu espanyol". En tot cas, CDC insta a seguir desenvolupant la nova llei de consultes populars -el seu avantprojecte va rebre el vistiplau del Govern a finals de desembre- i demana que es dugui a terme una "necessària evolució" de l'Agència Tributària Catalana.

El sobiranisme, nova centralitat

La ponència política del congrés dels nacionalistes -que entronitzarà Oriol Pujol com a secretari general en substitució d'Artur Mas, que passarà a presidir el partit i agafarà el relleu del fundador, Jordi Pujol- assumeix el sobiranisme com a espai central de la política catalana. Per tres motius: el fracàs del tripartit, el fracàs de l'Estatut i la crisi econòmica, que ha deixat "en evidència" la manca de recursos de la Generalitat per fer-hi front.

Partint de la manifestació del 10-J i del seu lema -"Som una nació, nosaltres decidim"- CDC es veu legitimada per liderar la transició nacional i el pas cap a la plena sobirania. Això sí: sempre tenint en compte que cal una "majoria real" que s'allunyi de la "mera proclama", un terme que serveix per criticar altres estratègies més immediatistes com podria ser la de Solidaritat Catalana, entre d'altres.

La voluntat dels nacionalistes és aconseguir una "legitimitat incontestable" a partir de consensos socials "reals", més enllà de l'aritmètica parlamentària. En aquesta línia, la ponència elogia la tasca de la Casa Gran del Catalanisme -que té el seu origen en una conferència pronunciada per Mas el 2007- a l'hora d'integrar sensibilitats externes al partit. Un procés que CDC vol repetir a l'hora de forjar una majoria "real" cap a la plena sobirania, i que, de fet, ja aplica al Parlament a l'hora de buscar el suport del PSC per al pacte fiscal, tot i que ja té el vistiplau -suficient en termes aritmètics- d'ERC i ICV.

Estratègia per al nou finançament

La negociació del pacte fiscal agafa importància al final del document, de 31 pàgines. Els nacionalistes volen un ampli suport a Catalunya per començar a negociar el model de finançament amb el govern espanyol. No es concreten dates, però ja hi ha veus del partit que situen aquest horitzó a finals del 2012 o principis del 2013. "Cal que la negociació no se situï com una simple qüestió financera [...]; cal plantejar les converses en termes d'acord de país i de canvi de cicle històric en les relacions amb l'Estat", assegura.

Tot i que alguns dirigents del partit havien especulat amb la celebració d'una consulta prèvia sobre el pacte fiscal per legitimar-lo davant d'un govern, el de Mariano Rajoy, que no té intenció de singularitzar Catalunya i evidenciar el conflicte, el document que estudiarà demà el consell nacional de CDC ho descarta. Un hipotètic referèndum passaria pel tràmit previ i urgent i no "en paral·lel" de la llei de consultes populars, l'avantprojecte de la qual va sortir del Govern a finals de desembre.

La ponència no esmenta l'encàrrec que va fer Artur Mas a la fundació CatDem per forjar la transició nacional. El primer capítol d'aquesta petició és el del pacte fiscal, que la fundació no acabarà fins a finals d'aquest 2012.

Un 2012 en què Mas i els seus volen donar per acabada l'etapa d'ajustos pressupostaris i iniciar una agenda nacional, que beurà, principalment, d'aquesta ponència política de CDC.

stats