MITJANS PÚBLICS
Crònica 20/03/2012

CiU pacta compartir la Corpo amb el PP

L'acord CiU-PP per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha quedat segellat en un escrit en què es demana més "pluralisme". El popular Armand Querol en serà el vicepresident executiu.

P. Martí / O. March
2 min
UN DIA "HISTÒRIC"
 La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, era ahir una dona pletòrica. Segons va explicar a la roda de premsa, obtenir la vicepresidència executiva de la CCMA convertia la jornada d'ahir en un dia "històric" per al seu partit.

BARCELONA."És històric", va exclamar una Alícia Sánchez-Camacho eufòrica en confirmar el pacte CiU-PP a la CCMA. La presidenta dels populars a Catalunya tenia raons per estar contenta: havia aconseguit que el seu partit ocupés la vicepresidència de l'ens que dirigeix els mitjans públics catalans. Aquest lloc l'ocuparà Armand Querol, que ja era conseller de la CCMA en l'anterior mandat. El president de l'ens serà Brauli Duart, proposat per CiU, tal com va avançar l'ARA. Els nacionalistes van presentar tres candidats més per ocupar l'ens: Núria Llorach, Antoni Peman -a proposta d'Unió- i Josep Puigbó.

L'acord va quedar segellat en un escrit signat pels portaveus parlamentaris de les dues formacions, Jordi Turull i Enric Millo, en què, entre altres coses, es reclama que els mitjans de la CCMA informin de manera "respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural del nostre país", un punt en què el PP remarca que hi ha d'haver més presència del castellà a TV3 i a Catalunya Ràdio perquè, segons ells, Catalunya és un país "bilingüe".

En canvi, el document també obre la porta a "la difusió dels continguts dels mitjans de la Corporació més enllà del territori de Catalunya", cosa que obre la porta a la recuperació de les emissions al País Valencià, que el govern valencià ha impedit fins ara.

En el text també s'estableix que les decisions de la CCMA s'hauran de prendre per "consens", cosa que és un intent dels populars d'influir en el nomenament dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio. L'acord també demana "la implantació de mesures per millorar l'eficiència i la sostenibilitat de les empreses de la CCMA" i recorda que en l'actual conjuntura de crisi econòmica s'hauran d'aplicar "uns criteris molt estrictes orientats a l'eficàcia en la gestió i l'austeritat i la racionalitat de la despesa" sense perjudicar la "qualitat" dels continguts.

El revers de l'acord entre nacionalistes i populars és que el PSC -que va presentar com a candidats Xavier Guitart i Josep Vilar- corre el perill de quedar-se amb només una cadira del nou consell d'administració de la Corpo, que en virtut de la nova llei passa a ser de sis membres. "Volem que els socialistes tinguin dos representants, de manera que la composició quedi amb tres membres a proposta de CiU, dos del PSC i un del PP", va explicar el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, que va ser l'encarregat de confirmar el pacte amb el PP per part dels nacionalistes.

El PSC va advertir que l'acord CiU-PP "perjudica el país" i es va mostrar confiat a modificar-lo en la setmana llarga que queda abans del ple del dia 28 al Parlament. Els socialistes es neguen a ocupar només una plaça, com pretén el PP, i consideren que els en corresponen dues d'acord amb la proporcionalitat parlamentària, que sempre ha servit de barem per repartir les cadires del consell d'administració. En el cas que finalment no progressin les negociacions no descarten quedar-se fora del consell, com estan advertint des de fa unes setmanes. L'anàlisi que fan els socialistes és que CiU no es voldrà quedar sola a la CCMA amb el PP i que al final hi haurà acord.

stats