POLÍTIQUES SOCIALS
Crònica 03/10/2011

Clam ciutadà per acabar amb les pensions baixes

Molts jubilats viuen en situació de pobresa: cobren entre 448 i 601 euros al mes. Un moviment ciutadà recollirà firmes per equiparar les pensions més baixes al salari mínim interprofessional.

Laia Altarriba
2 min

Barcelona.L'Associació de Perceptors de Pensions Baixes, que agrupa 800 ciutadans, s'ha cansat d'insistir als partits polítics per aconseguir que augmentin les pensions de jubilació mínimes. Han decidit impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) per aconseguir que jubilar-se no sigui sinònim de passar a ser pobre. La mesura beneficiaria més de 3 milions de persones a tot l'Estat. Els pensionistes estan cansats que els representants polítics els diguin que tenen raó en les seves demandes, però que després les paraules no es tradueixin en fets. Així doncs, l'associació començarà a recollir signatures aquesta setmana per impulsar la ILP i incrementar, d'aquesta manera, les prestacions de jubilació.

Les pensions més baixes se situen per sota del salari mínim interprofessional, que aquest any està fixat en 641,40 euros al mes. Hi ha dos grups de ciutadans que estan en aquesta situació: les persones que cobren les pensions contributives més baixes i les que perceben les no contributives. Les primeres són les prestacions de jubilació dels treballadors que han cotitzat un mínim de 15 anys a la Seguretat Social. La quantitat a percebre varia en funció de si la persona viu sola o amb el cònjuge: es mou entre 570,40 i 601,40 euros, i la xifra es va incrementant en funció de la quantitat cotitzada els últims anys de vida laboral. Les pensions no contributives es paguen als ciutadans que no han cotitzat mai o que no han arribat als 15 anys exigits. I en aquest cas és una xifra fixa: 347 euros que aporta l'Estat, als quals se sumen 101 euros del complement que paga la Generalitat. En total, només són 448 euros mensuals. Els pensionistes asseguren que amb els preus actuals és impossible viure dignament amb tants pocs diners. Per això, a partir de dimarts l'Associació de Perceptors de Pensions Baixes començarà a recollir signatures perquè s'aprovi un projecte de llei estatal que equipari les pensions contributives més baixes al salari mínim interprofessional, i que les no contributives se situïn per sobre del llindar de la pobresa.

A la recerca de 500.000 firmes

Malgrat formular aquesta demanda, el president de l'entitat, Adolfo Quibus, considera que el salari mínim interprofessional que reivindiquen ja és "una vergonya". I el president honorari de l'entitat, Enric Soriano, afegeix, encara més contundent, que un país que no respecta les persones grans no és seriós. Reconeixen que recollir les 500.000 signatures que requereix una ILP és un repte. Per això volen articular una plataforma estatal que s'afegeixi a la iniciativa que han emprès. Estan convençuts que és possible recollir els suports que fan falta.

A l'associació entenen que la solució seria que "un tècnic estudiés cada cas i detallés la quantitat de diners que necessita cada persona jubilada per viure amb dignitat". Però tots dos, que perceben pensions no contributives, reconeixen que, ara per ara, aconseguir que augmentin una mica ja serà una ajuda per a molts jubilats. Aquests beneficiaris serien els 3 milions de persones, segons les dades de l'Imserso, que a l'Estat espanyol cobren les diverses opcions de la pensió mínima contributiva. La prestació protegeix tant jubilats com vídues majors de 65 anys, i algunes discapacitats. Això significa el 34% dels 8,8 milions de persones que cobren les pensions contributives. També se'n beneficiarien els que cobren per sobre de la prestació mínima però que no arriben al salari mínim interprofessional (641,40 euros); i, sobretot, s'hi sumarien les més de 250.000 persones a tot l'Estat que estan percebent pensions no contributives.

stats