Crònica 03/06/2011

La construcció d'escoles es reduirà un 31%

La inversió del departament d'Ensenyament en obres de construcció d'escoles i instituts baixa un 31% el 2011. Aquesta baixada i la dels sous públics són les principals vies d'ajustament en educació.

Sònia Sánchez
2 min
L'escola La Maquinista, en barracons, haurà d'esperar encara per veure el nou centre.

Barcelona.Les sospites dels últims mesos s'han confirmat. Amb els números per fi a la mà, és evident que la retallada més important en els pressupostos del departament d'Ensenyament per a aquest any se l'emporten les obres de construcció i reforma d'escoles i instituts. Les aportacions de la constructora pública GISA a la conselleria passen dels 184,3 milions de l'any passat a 115 en el pressupost d'aquest any, un 31% menys. Però, a més, el total d'inversions en obres en centres i equipaments, que inclouen altres partides dels capítols 6, 7 i 2 dels pressupostos, reflecteixen una reducció aproximada del 22% en els diners dedicats a infraestructures escolars, quan la davallada global en els comptes del departament és del 7,4%.

A l'espera que es faci públic el pressupost liquidat del 2010, la comparació entre les despeses no financeres del departament d'Educació, com es deia l'any passat, i el departament d'Ensenyament, seguint la nomenclatura actual, constata una retallada de 388,5 milions, en passar dels 5.222,7 milions d'euros pressupostats el 2010 als 4.834,2 milions d'enguany.

Bona part d'aquests 388,5 milions menys surten de reduir la partida més gran de totes: la despesa en personal docent, que per al 2010 superava els 2.500 milions d'euros i en el pressupost del 2011 queda fixada en 2.417,5 milions. Però cal tenir en compte que aquesta retallada -algunes dècimes per sobre del 5%- ja es va fer efectiva al llarg de l'any passat, quan al juny es va aprovar la reducció de sous per a tots els treballadors públics, segons van confirmar fonts d'Economia. Tot i així, el detall d'aquesta aportació als comptes del 2011 reflecteix també la retallada anunciada la setmana passada per la funció pública en les prestacions socials que reben alguns treballadors de l'administració a part del seu sou, una partida que, tot i ser molt petita, es redueix en un 70%.

Així, la davallada de sous públics heretada de l'anterior govern i la reducció dràstica en l'obra pública a escoles i instituts són les principals vies d'ajustament del pressupost d'Ensenyament, segons es desprèn de les dades fetes públiques pel Govern, i a l'espera que, en els pròxims dies, la consellera Irene Rigau comparegui al Parlament per explicar detalladament els números del seu departament.

Els comptes d'Ensenyament per al 2011, que s'emporten el 20,7% del total de pressupostos de la Generalitat (32.630 milions), estan distribuïts en dues grans aportacions: 2.417,4 milions per als sous de mestres i professors i 1.884 milions per a la secretaria general d'Ensenyament, que inclou tant la despesa administrativa com de funcionament del sistema educatiu, incloses les obres i el manteniment dels centres, i a excepció de la inversió en programes educatius. La partida de la secretaria de Polítiques Educatives és de les poques que augmenten, dels 51 milions del 2010 als 161 milions del 2011, però això és degut a l'increment de competències obtingut en el nou organigrama de la conselleria.

Finalment, l'aportació de l'administració catalana al Consorci d'Educació de Barcelona es redueix en uns 15 milions i queda en poc més de 430, incloent-hi les despeses en la plantilla de mestres.

stats