Crònica 06/05/2011

La crisi només passa factura al PSOE

Joan Rusiñol
3 min
El 22-M, Esperanza Aguirre ampliaria la rotunda majoria a la Comunitat de Madrid.

MadridEl PSOE ja només confia en un miracle laic el 22-M per capgirar els nefastos resultats que auguren enquestes com la del CIS. Al carrer Ferraz han posat totes les esperances a convèncer els indecisos, que segons va dir ahir el vicesecretari general del partit, José Blanco, són més nombrosos que fa quatre anys. És a dir, esperen el vot, a l'últim moment, d'aquells que han decidit acudir a les urnes però que encara no saben per quina opció política es decantaran.

Si no ho aconsegueixen i la demoscòpia acaba tenint raó, el PSOE hauria d'entomar uns resultats pitjors que els del 1995, quan es va conformar amb cinc capitals de província i tres autonomies. L'impacte emocional entre la militància seria devastador i faria trontollar el procés de primàries per elegir l'hereu de José Luis Rodríguez Zapatero.

Castella-la Manxa, per al PP

L'enquesta del CIS confirma que la crisi desgasta, i molt, els governs socialistes, tant autonòmics com municipals. En canvi, la dreta espanyola passa amb bona nota l'examen de la seva gestió política.

Després del 22 de maig, el PP obtindria majoria absoluta en set de les tretze comunitats autònomes que celebren eleccions i el PSOE podria perdre alguns feus emblemàtics com Castella-la Manxa i Astúries. Fins i tot el PP podria guanyar a Extremadura, tot i que el pacte entre socialistes i Esquerra Unida permetria a les esquerres mantenir el poder. L'altre govern que mantindrien és el de l'Aragó: el PSOE d'Eva Almunia baixa tres escons però podria governar si pacta amb diversos partits. A les Canàries els socialistes serien els més votats però si es refés la coalició entre els regionalistes i el PP tindria majoria absoluta. A Cantàbria, tot apunta que el regionalista Miguel Ángel Revilla podrà tornar a governar amb el suport socialista, la tercera força.

Ahir, Blanco va obrir la campanya i va fer de la necessitat virtut quan va dir que l'enquesta és una "bona pista d'enlairament" per girar la truita. Per assolir l'objectiu, els anuncis televisius del PSOE esquiven les referències a la crisi i plantegen una campanya centrada en els actius de cada territori per intentar que el debat polític estatal no esquitxi gaire el 22-M. Curiosament, però, van ser els socialistes els que ahir van recordar que el gruix de l'enquesta s'havia fet abans que Zapatero anunciés que no optaria a la reelecció, un fet, per ells, decisiu.

Situats en aquest escenari, Ferraz s'agafa a la lletra menuda per fer lloc a l'optimisme. Admeten que a Castella-la Manxa el CIS indica una victòria per la mínima de la candidata de la dreta, María Dolores de Cospedal, (25 escons el PP, 24 el PSOE) però que el president actual, José María Barreda, és el cap de govern autonòmic més ben valorat pels seus ciutadans, amb un 5,92.

La dreta escombra

La davallada socialista és inversament proporcional al triomf popular. Pel PP detecta "un clam de canvi" a la societat espanyola que es farà visible el 22-M.

El partit de Mariano Rajoy consolida i amplia la majoria absoluta allà on ja governa, com Madrid, Múrcia, la Rioja o Castella i Lleó. La presidenta madrilenya, Esperanza Aguirre, passaria de 67 a 75 escons i el PSOE, de 42 a 41 (cal tenir en compte que Madrid ha augmentat la població i s'ha ampliat el nombre d'escons). A més, un 40,5% dels enquestats creuen que la gestió d'Aguirre ha estat bona o molt bona. A la capital de l'Estat espanyol, els resultats serien els mateixos que fa quatre anys i Alberto Ruiz-Gallardón repetiria una còmoda majoria: una forquilla d'entre 32 i 34 regidors, mentre que el PSOE es quedaria amb els 18 actuals o fins i tot en podria perdre un que guanyaria UPyD, el partit de Rosa Díez, que segons el CIS no treu el cap enlloc.

L'altre gran territori tradicionalment d'esquerres que podria anar a mans conservadores és Astúries. Tot i que els socialistes han canviat de candidat serien la força més votada i només un pacte entre el PP i el nou partit de l'exvicepresident espanyol Francisco Álvarez-Cascos els podria desbancar del govern.

La patacada s'estén com una taca d'oli als ajuntaments. A l'eventual derrota a Barcelona, cal sumar-hi Sevilla, on el PP ara podria formar govern, a diferència de l'anterior mandat. Això agreujaria la difícil situació que travessa el PSOE andalús, el gran graner de vots socialista.

I tots saben que el CIS l'acostuma a encertar bastant.

stats