CONSEQÜÈNCIES DE LA FALLIDA
Crònica 07/12/2011

"Si hem d'afrontar un extra, haurem de demanar diners"

Dani Revenga
2 min
Estela Estorach és una de les afectades per la fallida de la cooperativa de l'Aldea.

L'ALDEAEstela Estorach és una dels més de tres mil afectats pel bloqueig dels dipòsits de la cooperativa agrària de l'Aldea (Baix Ebre). Tot i que dins la desgràcia ha tingut la sort de percebre la nòmina en una altra entitat, la fallida de la cooperativa ha deixat la seva família en una situació límit. "El meu marit treballa en la construcció i ho té tot a la cooperativa, els meus estalvis també hi són. Ara ho hauré de pagar tot del meu sou: els rebuts, els autònoms, les despeses bàsiques... i la vaca no dóna per a tant. Si hi ha algun extra, haurem de demanar diners", explica.

Aquesta administrativa de 37 anys sap que el seu cas és molt complicat, però que n'hi ha de molt pitjors, especialment els de la gent gran: "A la meva àvia l'hem hagut d'enganyar. Hi ha molts pensionistes que tot el que tenen els passa per allà. Aquesta gent està sense res i no entenen la situació".

La perplexitat, però, no es patrimoni exclusiu de la gent de més edat. La mateixa Estela reconeix que no sap com qualificar la manera com s'ha gestionat aquest tema des de la cooperativa: "No hi ha una paraula per expressar el sentiment que tenim. Si això havia de passar, haurien pogut avisar perquè ens preparéssim. I això no s'ha fet". Més aviat al contrari. L'Estela pensa, com molta gent del poble, que des de la cooperativa s'ha actuat amb mala fe: "Hi ha empreses que dilluns van ingressar els diners per pagar les nòmines i dijous ja no tenien líquid per poder fer els pagaments".

Una situació similar a la que es van trobar els particulars: "Ens vam trobar que dijous no donaven diners, no ens van donar cap explicació fins que divendres la gent ja es va alterar quan va circular el que estava passant". Explica que les dificultats porten el poble cap a una aturada a tots els nivells. Com a exemple, posa el de les jornades culturals de l'Aldea, que "s'han hagut de suspendre per primer cop en més de trenta anys". Més enllà del bloqueig dels dipòsits, aquesta afectada denuncia la desinformació que està presidint l'episodi: "No ens han donat en cap moment cap explicació i no sabem el forat que hi ha, anem a cegues", es queixa.

Ella s'agafa amb energia el tràngol que els toca passar. "Els ànims no ens els acabaran", diu, però també avisa que no comparteix al cent per cent l'optimisme de la Generalitat, que va assegurar dilluns que abans de Nadal ja tornarien a fluir els diners. "Agraïm que ens donin esperances, però si han posat uns administradors allà dins per estudiar com estan les coses, no té gaire sentit que diguin que tot s'arreglarà aviat si no saben del cert què passa".

L'empenta, com centenars d'afectats més de l'Aldea, l'abocarà a l'associació que han constituït per defensar els seus interessos. Tot i això, l'Estela té confiança que "les coses s'arreglin abans que s'arribi a consolidar l'associació, però remarca que estan "decidits a lluitar".

stats