ELS COMPTES PÚBLICS
Crònica 29/07/2011

El dèficit estatal cau un 19% per l'ajust de costos

Els ingressos de l'Estat, tant els d'impostos com els no financers, van augmentar entre el gener i el juny. Les despeses van baixar. Això va fer reduir el dèficit, que va situar-se en els 22.132 milions d'euros.

Toni Garganté
1 min
El dèficit estatal cau un 19% per l'ajust de costos

Barcelona.El dèficit de l'Estat es va reduir un 18,9% entre el gener i el juny, fins als 24.132 milions d'euros, l'equivalent al 2,21% del PIB. Les despeses es van reduir un 15%, va informar ahir el secretari d'estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo, segons informa Efe.

Carbajo va destacar que tot i que hi ha diferències de comparació entre aquest any i el passat pel nou sistema de finançament autonòmic, l'evolució dels primers sis mesos mostra una tendència a l'estabilització de l'economia. Els ingressos no financers totals acumulats van pujar a 82.595 milions, cosa que va suposar un increment del 4,2%. Els ingressos per impostos van arribar als 75.718 milions, cosa que va suposar un increment del 4,2%. Destaca l'IRPF, que va créixer un 6,5%.

Reaccions

Pel que fa a les reaccions al Consell de Política Financera d'abans-d'ahir, la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, va dir ahir que faria "riure" que el govern repartís uns sobres amb el finançament de cada comunitat autònoma. El conseller d'Economia de la Generalitat catalana, Andreu Mas-Colell, va afirmar que hi ha un sentiment d'insatisfacció entre les comunitats, després de la reunió de dimecres.

Sobre l'oferta de la vicepresidenta del govern central, Elena Salgado, perquè les comunitats s'acullin a crèdits de l'ICO per pagar proveïdors, Mas-Colell va dir que la Generalitat negociarà qualsevol línia de crèdit si les condicions són bones.

Deute d'ajuntaments

Finalment, al vespre va transcendir que 38 alcaldes d'ajuntaments, d'un total de 55 convocats, es van reunir amb la consellera de Governació, Joana Ortega, per buscar solucions a les dificultats de finançament. El president de la FMC, el socialista Manuel Bustos, va mostrar el seu malestar per la reunió.

stats