Crònica 21/02/2012

Els draps bruts d'UM, relatats pel seu excomptable

Enric B. Abelló
2 min
L'excomptable d'UM, Álvaro Llompart, al centre, amb el seu advocat.

PALMAComissions, concursos públics arreglats a mida, una memòria USB amb la comptabilitat en negre, destrucció de documents, dipòsits bancaris amb diners públics a canvi de comissions amagades, contractes inflats... Tot això podrien semblar elements d'una pel·lícula de Hollywood, però només són algunes de les corrupteles que ha descrit l'excomptable de la desapareguda Unió Mallorquina, Álvaro Llompart, en les seves declaracions als fiscals anticorrupció.

Llompart està imputat en el cas Voltor, en què s'investiga si alts càrrecs d'UM van manipular concursos públics per afavorir empresaris. L'excomptable va assegurar que quan era el responsable econòmic de l'Institut d'Estratègia Turística, l'expresident d'UM, Miquel Àngel Flaquer, li va ordenar "recompensar" les empreses de Jacint Farrús amb contractes per valor de 3,5 milions d'euros. Així es volia agrair l'ajuda que l'empresari havia ofert a UM durant la campanya electoral del 2007 en despeses com "compra de vots, aportacions al partit, aportació de més de cent treballadors, pagament d'esdeveniments electorals, carpes, tanques, etc.".

Segons Llompart, l'ordre a Flaquer l'hi havia donat Antoni Martorell, exsoci de Farrús i llavors director general d'IB3, però provenia de l'expresidenta d'UM, del Consell de Mallorca i del Parlament, Maria Antònia Munar. En aquell moment, però, Munar ja no era presidenta d'UM. Les declaracions de Llompart esquitxen la major part de l'antiga direcció d'UM. L'excomptable diu que quan ja havien esclatat alguns dels casos de corrupció que van fer desaparèixer el partit, Flaquer i el llavors secretari general d'UM, Joan Monjo, li van ordenar que eliminés la informació "sospitosa".

Amb tot, admet que l'any passat, poc abans de declarar, va demanar diners a Flaquer per pagar l'advocat -ja n'hi havia donat abans- i que s'hi va negar. Llavors el va avisar que tenia alguns dels documents que havia salvat de la crema. Els va acabar lliurant a la Fiscalia.

Segons Llompart era Flaquer qui "s'encarregava de la comptabilitat B" del partit. La carregava en una memòria USB "negra i petita, que duia sempre a sobre en un maletí". Teòricament, contenia els comptes ocults d'UM de més de 15 anys. Incloent-hi "pagaments que arribaven a la seu del partit a través dels consellers". L'excomptable afirma que molts alts càrrecs d'UM hi duien diners "procedents de contractistes de l'administració". Fins i tot va dir als fiscals que van haver de fer una "investigació interna" perquè la constructora Mascaró es queixava que alguns membres del partit cobraven més comissions del compte.

Un "gran muntatge"

A més, s'haurien fet servir diners públics per fer dipòsits en bancs com Banif, Caixa Colonya i la Caja Mediterráneo a canvi de comissions ocultes i d'avantatges com hipoteques a un interès molt baix. Llompart també detalla transferències de fins a un quart de milió per expedients falsos i feines que no s'haurien fet mai. "Primer s'executaven els pagaments i després es confeccionaven els expedients", diu. Fins i tot afegeix que per un call center es va pagar "prop d'un milió d'euros", tot i que "tenia un cost real d'uns 50.000". "Tot era un muntatge", va reconèixer.

stats