ALERTA EN AIGÜES ESCOCESES
Crònica 30/03/2012

Una fuita de gas amenaça el mar del Nord

La companyia Total treballa contra rellotge per aturar la fuita de gas que podria causar un desastre ecològic al mar del Nord. Ahir es va saber que la solució va per llarg perquè la fuita és molt profunda.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
La plataforma Elgin, propietat de la francesa Total, és a 250 quilòmetres de la costa escocesa.

BARCELONA.La plataforma Elgin, situada a 250 quilòmetres de la ciutat escocesa d'Aberdeen, és una bomba de rellotgeria. Els enginyers de la companyia propietària de la instal·lació, la francesa Total, van localitzar ahir el punt d'origen d'una alarmant fuita que va començar diumenge: gas que s'escapa a quatre quilòmetres de profunditat, una distància que en complica l'aturada.

La situació a la plataforma és especialment delicada perquè una flama hi crema i amenaça de provocar una explosió. El foc és el resultat de la combustió necessària per cremar els excessos de gas durant el procés de producció. Els 238 treballadors van ser evacuats diumenge després de detectar-se la fuita i, segons l'empresa, la rapidesa amb què van fer sortir el personal no els va permetre apagar la flama.

Jacques-Emmanuel Saulnier, el cap de comunicació de Total, va dir ahir en una entrevista publicada a la web de l'empresa que el vent impulsava el gas en la direcció oposada de la plataforma i va assegurar que les circumstàncies eren "favorables", tot i que "un núvol de gas sempre comporta perill d'incendi".

Pendents del més mínim canvi meteorològic, dos vaixells de bombers es van situar ahir a 3,7 quilòmetres de la plataforma, al límit de la zona d'exclusió marítima imposada després de l'accident.

La solució: o lenta o perillosa

Total va reconèixer ahir que no havia decidit la manera d'aturar la fuita. La companyia petroliera va reunir un equip d'enginyers internacionals que van esbossar les dues opcions principals per posar fi a la crisi. La decisió es presentava complicada: una de les opcions és arriscada però ràpida; l'altra, lenta i cara però més segura.

El pla més perillós implica treballar des de la plataforma, on qualsevol guspira provocaria una explosió i on els treballadors posarien en risc la seva vida pel sol fet d'entrar en contacte amb els vapors tòxics que s'hi han acumulat. Una intervenció directa en la plataforma seria molt més ràpida que perforar un pou d'alleujament, que consisteix a detectar la fuga i aturar-la mitjançant la injecció d'un líquid pesant. Aquest procediment permetria treballar des de plataformes allunyades de l'accident però requeriria, com a mínim, sis mesos de feina.

La companyia va dir ahir que encara no podia calcular la quantitat de gas acumulat a l'atmosfera però els experts situaven la fuita com una de les més importants al mar del Nord en dècades. Dirigents sindicals van alertar que els "errors freqüents" en la seguretat a alta mar eren "intolerables" i l'Agència de Salut i Seguretat, l'òrgan independent de control britànic d'aquestes matèries, va amenaçar amb una investigació sobre l'accident.

La indústria del mar del Nord encara recorda l'explosió a la plataforma Piper Alpha que el 1988 va deixar 167 persones mortes, l'accident més mortífer en la història de la indústria d'extracció de petroli.

Les autoritats britàniques van calcular ahir que l'impacte mediambiental de la fuita de gas i petroli seria "mínim", però els experts van assegurar al rotatiu The Guardian que la fauna marina corre un alt risc i que les emissions de gas hivernacle són molt preocupants.

stats