ENERGIA
Crònica 23/11/2011

Gas Natural portarà gas dels EUA

Gas Natural Fenosa ha signat un contracte amb la nord-americana Cheniere segons el qual rebrà gas dels Estats Units a partir del 2017 i el podrà vendre per tot el món. Suposarà mil milions d'ingressos.

Ignasi Pujol
2 min
Un dels nou vaixells que conformen la flota del grup Gas Natural Fenosa per transportar gas natural liquat (GNL).

BARCELONA.Gas Natural Fenosa va anunciar ahir un acord que dóna pistes sobre l'estratègia futura de la companyia. El grup català, controlat per La Caixa i Repsol, ha signat un contracte amb la nord-americana Cheniere. Aquesta companyia li servirà 5 bcm (milers de milions de metres cúbics) anuals de gas natural liquat (GNL).

És el contracte de GNL més important de Gas Natural -que per primera vegada rebrà gas dels Estats Units-, i el segon més rellevant en termes globals després del que uneix el grup català amb l'argelina Sonatrach (proporciona 9 bcm a través dels gasoductes que enllaçen el Magreb amb Espanya). El contracte, que té una durada de vint anys, equival al 15% del consum del mercat espanyol.

Està previst que el primer lliurament de gas es faci l'any 2017, una vegada acabada la construcció del segon tren de la planta de liqüefacció que Cheniere està construint a Sabine Pass, a l'estat de Louisiana. L'acord amb Cheniere suposarà uns ingressos anuals per a Gas Natural d'entre 1.200 i 1.500 milions de dòlars (entre 890 i 1.110 milions d'euros).

Un dels al·licients de l'operació és que el contracte no estableix cap restricció de destí per al gas servit pel grup nord-americà. Gas Natural vendrà el GNL a la conca de l'Atlàntic i a la del Pacífic, una vegada que estigui operativa l'ampliació del canal de Panamà. La companyia ja té assegurat l'abastiment d'Espanya amb els contractes amb Argèlia, Nigèria i Qatar, entre d'altres.

Gas Natural Fenosa es converteix en la segona empresa que subscriu un acord de compra de GNL procedent dels Estats Units, després de la britànica BG. Amb aquesta operació el grup català diversifica els seus subministraments i es reforça en una de les activitats que més encaixen amb la seva filosofia empresarial i que, per altra banda, té més futur en la indústria del gas: el transport i comercialització de GNL. Gas Natural és líder en comercialització de gas natural a la península Ibèrica i la primera distribuïdora de l'Amèrica Llatina.

Els EUA han passat de ser importadors a exportadors de gas gràcies al descobriments de grans jaciments de gas no convencional, l'anomenat gas d'esquist.

Creixement en eòlica

Per altra banda, Gas Natural Fenosa s'ha adjudicat 86 megawatts (MW) en el concurs eòlic organitzat per la Junta d'Extremadura.

La companyia ha estat la primera adjudicatària en els últims concursos eòlics impulsats a les Canàries, Catalunya, Galícia, Aragó i Extremadura, amb un total de 1.060 MW.

stats