Crònica 20/11/2011

Els 10 'hits' de la campanya

La contrarellotge del 20-N ha estat plena d'anècdotes i moments de crispació política que han posat la nota de color a una marató electoral que va començar sense gaires estridències

Sara González
4 min
Els 10 'hits' de la campanya

El vídeo del PSC sobre les retallades

Punt d'inflexió

Quan tot transcorria segons el guió previst i sense gaires estridències, un vídeo del PSC que criticava les retallades en sanitat va encendre la campanya. A l'espot hi apareixia una persona hospitalitzada que es moria per falta d'assistència mèdica -en comptes d'un metge, a la sala hi havia un maniquí- i acabava amb el següent missatge: "Per a Catalunya no és el mateix Rubalcaba que Rajoy". Tots els partits, especialment el PP i CiU, van posar el crit al cel contra els socialistes i els van acusar de demagogs. Fins i tot dirigents del mateix PSC van considerar que el vídeo era "d'escàndol". Quan el col·lectiu de metges es va sumar contra l'espot perquè considerava que s'hi posava en dubte la seva feina, Carme Chacón va ordenar al seu director de campanya, José Zaragoza, que el retirés. Va ser l'inici del tram més encès de la campanya.

Rajoy llegint al cara a cara televisiu

Al peu de la lletra

El cara a cara del 2008 serà recordat sempre com el de "la niña de Rajoy". En l'enfrontament entre el candidat del PP i el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba a TVE el passat 7 de novembre també va ser el líder popular qui va deixar empremta: es va passar tot el debat llegint la documentació que portava. Un luxe que només s'explica pel gran avantatge que li atorguen les enquestes. Però també Rubalcaba es va equivocar d'estratègia en adreçar-se al seu oponent com si ja fos president.

L'afonia de Jorge Fernández Díaz

La rèplica de Vidal-Quadras

El debat dels cinc caps de llista catalans a TV3 l'11 de novembre va estar marcat per l'afonia del candidat del PP, Jorge Fernández, que fins i tot va ser medicat. La situació va generar molt enrenou a les xarxes socials, sobretot perquè la veu de Fernández recordava la del seu company de files, l'eurodiputat popular Aleix Vidal-Quadras.

El 'revival' del PSOE a Dos Hermanas

La vella guàrdia

Davant la marea blava que auguren els sondejos, el PSOE va mobilitzar la vella guàrdia per motivar l'electorat. Al velòdrom de Dos Hermanas (Sevilla) s'hi va poder veure junts, de nou, Felipe González i Alfonso Guerra, grans exponents del socialisme fins a mitjans dels anys 90 que no coincidien en un míting des de l'any 1996. L'objectiu: impulsar Alfredo Pérez Rubalcaba, però també l'actual president andalús, José Antonio Griñán, que intentarà revalidar el càrrec als comicis de la pròxima primavera. La imatge de tots quatre va ser durament criticada pel PP i altres partits.

Els 11 segons de Compromís

A cop de cronòmetre

11 segons. Aquest és el temps que va donar la Junta Electoral a cada intervenció de Compromís per explicar el seu programa electoral a Canal 9. La televisió pública demanava un repartiment equitatiu dels temps d'intervenció, però el PSPV, contrari a aquesta opció, la va recórrer i la Junta Electoral li va donar la raó. Finalment, el PP, que va veure l'oportunitat de penjar-se una medalla a costa dels socialistes, va cedir part del seu temps als nacionalistes valencians.

El debat que va suspendre Cuní

El PSC i la junta electoral

La campanya electoral es va tancar amb traca final. Divendres 8TV va suspendre el debat que tenia previst fer amb els candidats catalans perquè el PSC va enviar-hi el número dos de la llista, Daniel Fernández, al·legant problemes d'agenda de Carme Chacón. La cadena del Grupo Godó refusava que Fernández hi participés. Els socialistes argumenten que, davant l'amenaça de 8TV de deixar buida la cadira, van recórrer a la Junta Electoral demanant que el seu número dos fos acceptat per debatre o que, en tot cas, el debat fos anul·lat. La resolució va donar la raó al PSC i Josep Cuní va suspendre el debat convençut que la decisió ataca la llibertat periodística i amb CiU i PP en contra de debatre amb el número dos del PSC.

El 'hashtag' sobre el currículum de Duran

#durandiputatdesde1979

El hashtag #durandiputatdesde1979, impulsat per ERC, va tenir tant èxit a Twitter que va esdevenir trending topic mundial. Val a dir que era imprecís, ja que tot i que el 1979 era a les llistes, Duran va prendre possessió per primer cop al Congrés de Diputats el 1982.

Carod al míting central d'Amaiur

Un gest aprovat per ERC

L'exdirigent republicà Josep-Lluís Carod-Rovira va assistir al míting central d'Amaiur al velòdrom d'Anoeta (Donosti) com a representant de l'independentisme català, un gest que va ser aprovat per ERC. A més, Carod ha donat suport explícit a Amaiur en diversos articles. També altres partits catalans, com SI, han donat suport a la coalició de l'esquerra abertzale.

De socialista a ecosocialista

Un independent rebel

Antonio Gutiérrez, exsecretari general de CCOO i diputat per Madrid del PSOE durant les dues últimes legislatures va fer saltar la sorpresa quan dimecres va anunciar el seu suport al candidat d'ICV-EUiA, Joan Coscubiela. Val a dir que la condició d'independent de Gutiérrez i el seu perfil com a sindicalista, compartit per Coscubiela, ho van afavorir.

Cospedal i el seu 'tutolom'

El PP a Catalunya

"Bon dia a tutolom!", va exclamar la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, a la visita a Badalona que va fer el 6 de novembre. El paper dels populars durant la campanya ha estat el de mimar Catalunya, on busquen ser forts. Per això, a més de Cospedal -que va proclamar als quatre vents que el PP "estima Catalunya"-, Rajoy va obrir la campanya a Castelldefels i va tornar a venir dijous a l'Hospitalet, al míting central del PPC. El líder popular ha estat 45 vegades a Catalunya en els últims tres anys.

stats