EL DESAFIAMENT IRANIÀ
Crònica 21/02/2012

Els inspectors nuclears arriben a Teheran per rebaixar la tensió

El conflicte pel programa nuclear de l'Iran va per llarg. Els investigadors de l'ONU que visiten Teheran no tenen una solució màgica, però almenys canvien el llenguatge de la guerra pel de la negociació.

Cristina Mas
2 min
El cap de la delegació de l'AIEA, Herman Nackaerts, ahir a l'aeroport de Viena, just abans de marxar cap a Teheran. "Esperem resultats concrets" de les converses amb el règim, va dir als periodistes.

BARCELONA.Un equip d'alt nivell de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) va arribar ahir a Teheran amb l'objectiu d'aclarir els dubtes sobre el possible ús militar del programa nuclear iranià. Segons van explicar a l'ARA fonts de l'organisme, l'objectiu de la visita no és inspeccionar les instal·lacions nuclears del país, sinó només convèncer les autoritats que posin en marxa mecanismes de transparència per demostrar que no estan buscant la bomba atòmica.

El cap de la delegació, Herman Nackaerts, va declarar des de l'aeroport de Viena que espera "resultats concrets" de les converses, en la segona visita en tres setmanes de l'organisme a Teheran. La iniciativa coincideix amb una escalada de tensió de declaracions i contradeclaracions en què l'Iran esgrimeix el seu argument més poderós contra la pressió internacional per evitar la nuclearització: el seu petroli.

Teheran va tornar a amenaçar ahir de tallar el subministrament de cru a sis països europeus, incloent-hi Espanya, després d'anunciar diumenge que aturava les exportacions a companyies franceses i britàniques. El gest era sobretot simbòlic, perquè aquests dos països no són grans clients de l'Iran, però va provocar una pujada del preu del petroli. Si es fa efectiva l'amenaça sobre Grècia, Espanya i Itàlia, les repercussions en els mercats poden ser molt pitjors.

El segon argument de l'Iran és militar: després de desafiar el món dijous assegurant que ja té capacitat per produir combustible nuclear de manera autònoma, dos vaixells de guerra van creuar el canal de Suez i van entrar a la Mediterrània per ancorar a Síria i oferir ajuda al règim del president Baixar al-Assad. Israel va reaccionar diumenge assegurant que no esperarà la llum verda dels Estats Units per atacar les instal·lacions nuclears iranianes.

"La situació és molt complicada i no podem esperar que tot es resolgui de cop. Si es vol trobar una sortida pacífica, el procés serà llarg i complicat, però el més important és que l'AIEA pugui fer la seva feina i que es parli més de mecanismes de control que de sortides militars. Ara cal restablir la confiança de les dues parts", explicava ahir Tierry Coville, investigador de l'Iran a l'Institut de Relacions Internacionals i Estratègiques de París.

El recurs de la diplomàcia

Teheran no vol tancar la porta a la diplomàcia: ha respost a la Unió Europea que vol reprendre les converses del grup dels cinc més u (els cinc membres del Consell de Seguretat de les Nacions Unides més Alemanya) suspeses fa un any. "Abandonar aquell camí va ser un gran error d'Occident -sentencia Tierry Coville- perquè l'Iran va acceptar aleshores enriquir l'urani a través de Turquia, cosa que hauria evitat trobar-nos en la difícil situació en què estem avui".

stats