Publicitat
Publicitat

La pluja i la neu no reapareixeran, en principi, fins al cap de setmana que ve

El fred intens s'allarga almenys vuit dies més

Tot apunta que el fred intens ens acompanyarà almenys durant vuit o nou dies més. Però l'aire que ens arriba de Sibèria va perdent humitat pel camí i, per això, durant uns dies no tindrem precipitacions.

Les últimes actualitzacions dels models confirmen el que ja anaven insinuant els últims dies: l'onada d'aire fred que afecta els Països Catalans -i també bona part d'Europa- serà especialment persistent i les temperatures de rigorós hivern ens acompanyaran almenys durant vuit o nou dies més.

Això és degut al poc moviment dels centres d'acció que regeixen el panorama meteorològic del nostre continent: una pertorbació ancorada al mar Adriàtic i les altes pressions a Escandinàvia creen un passadís perquè tot l'aire fred acumulat a Sibèria es vegi obligat a desplaçar-se cap a les nostres contrades.

En aquest recorregut continental la massa d'aire va guanyant temperatura -per això el fred dels països de l'Est i centre d'Europa és molt més acusat que el que arriba aquí- i va perdent humitat. Això explica que, a excepció de les nevades que ahir van enfarinar el nostre país, bona part d'aquest episodi de fred el passem sense precipitacions.

Cels més serens

De fet, durant els pròxims quatre o cinc dies tindrem un cel bàsicament serè a Catalunya i al País Valencià. Només a les Illes Balears es mantindrà el temps insegur -aquí la massa d'aire fred arriba després d'un petit recorregut marítim i es pot carregar d'humitat-, amb un cel variable i ruixats de poca estona que, això sí, seran en forma de neu a cotes força baixes.

Ara mateix els últims mapes apunten que el cap de setmana vinent també es podrien veure flocs a la façana litoral catalana, però encara és d'hora per donar solidesa a aquest pronòstic.

Per la seva banda, el vent de nord també serà un dels protagonistes de la setmana. Durant les pròximes 48 hores bufarà amb molta força a l'Empordà, a les Terres de l'Ebre i a les cotes altes del Pirineu, i també es deixarà sentir amb ganes en altres comarques. Això farà que el descens del mercuri quedi una mica més frenat i que les temperatures nocturnes siguin més elevades que les del cap de setmana passat.

Vent i sensació de fred

En tot cas, el vent també incrementarà la sensació de fred i farà que l'ambient de rigorós hivern es noti arreu. A mitjans de setmana el mestral i la tramuntana afluixarien, i això permetria que es tornessin a batre alguns registres de temperatura mínima a les valls, fondalades i planes interiors. Aquesta treva, però, seria transitòria i a partir de divendres que ve es tornaria a deixar sentir el vent de nord.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT