LA POLÈMICA BIOGRAFIA DEL SACERDOT
Crònica 16/03/2011

L'Església amenaça amb l'excomunió el pare Manel

Joan Serra
2 min
L'arquebisbat de Barcelona investigarà si Manel Pousa va cooperar en un avortament.

BARCELONA.L'arquebisbat de Barcelona ha amenaçat amb l'excomunió el sacerdot Manel Pousa per les manifestacions expressades en la seva biografia, Pare Manel, més a prop de la terra que del cel . El capellà barceloní detallava en el llibre crítiques als postulats de l'Església i relatava que va ajudar una noia a avortar. Aquest darrer fet va irritar la jerarquia eclesiàstica, que el va cridar a consultes, després que sectors ultracatòlics haguessin posat el crit al cel. En la trobada amb el cardenal, Lluís Martínez Sistach -que es va fer dilluns-, l'episodi de l'avortament va monopolitzar la conversa. Sistach va recordar al pare Manel que cooperar en un avortament està penat pel Codi de Dret Canònic amb una excomunió latae sententiae (automàtica). L'arquebisbat va anunciar ahir que obrirà diligències per verificar els fets. Un cop completades, es prendran les decisions pertinents.

Si el sacerdot barceloní és castigat amb l'excomunió -la pena eclesiàstica més severa- no podrà rebre els sagraments (combregar) i serà apartat de l'exercici d'actes eclesiàstics. L'absolució només pot ser concedida, segons el dret de l'Església, pel papa, el bisbe del territori o sacerdots autoritzats pel mateix bisbe. La decisió, per tant, quedarà en mans del cardenal, que es va reunir amb Pousa acompanyat pel bisbe auxiliar i vicari general, Sebastià Taltavull, i el canceller secretari general de l'arquebisbat, Sergi Gordo. En la nota feta pública ahir, la cúpula eclesiàstica va reconèixer la tasca social que des de fa anys porta a terme Pousa, entregat als col·lectius més marginats.

En el llibre que ha generat la polèmica, escrit pel periodista Francesc Buxeda, el pare Manel justifica la seva col·laboració per facilitar l'avortament d'una noia. "Vaig decidir pagar i vam fer l'avortament com calia, dins les setmanes corresponents. Perquè demanar l'entrevista als serveis socials era massa lent. Ens passàvem de termini i vam anar per la via directa", afirma en el llibre. El capellà defensa a l'obra que, davant dels problemes reals que ha hagut d'atendre, ha optat per respostes realistes.

stats