ACTIVITAT AL MEDI NATURAL
Crònica 30/01/2012

Més seguretat al bosc per evitar accidents de caça

La Generalitat prendrà mesures per minimitzar el risc que implica la pràctica de la caça al bosc. Per evitar nous accidents mortals, unificarà la normativa i intensificarà els consells d'autoprotecció.

Narcís Presas
3 min
UNA JORNADA DE CAÇA
 La Colla del Senglar de Cantallops mostra exemplars morts després d'una batuda al Paratge Natural de l'Albera (Alt Empordà).

GIRONALa Generalitat incorporarà les normes i consells bàsics de seguretat per als caçadors, que ara estan disseminats en diverses normatives, a les ordres de vedes que anualment fixen els períodes hàbils per a la pràctica de la caça i les espècies que es poden caçar. El Govern pretén amb aquesta mesura agrupar la normativa vigent i recordar a aquest col·lectiu el protocol d'actuació que ha de seguir per desenvolupar la seva activitat al bosc. La decisió arriba després que aquest gener un jove de 24 anys que recollia llentiscle a Maià de Montcal (la Garrotxa) morís pel tret d'un caçador durant una batuda de porc senglar.

No serà l'única novetat. El Govern també engegarà una campanya de divulgació adreçada als diferents usuaris del bosc. L'objectiu serà sensibilitzar sobre un ús correcte dels boscos i explicar el significat dels senyals dels caçadors. Segons el director general de Medi Natural, Josep Escorihuela, una bona senyalització és bàsica, però també que la gent que es mou pel bosc sàpiga què signifiquen els senyals. La idea és repartir als usuaris del bosc, a través dels ajuntaments, uns fullets amb tota la informació necessària.

L'afició creixent a recollir bolets i les activitats esportives han fet que, en els últims anys, més persones compartissin espai amb la caça, una convivència que no sempre és senzilla. Escorihuela admet que es generen "conflictes d'interessos" quan en un mateix terreny es desenvolupen dues o tres activitats diferents. "La natura és complicada. Hi ha gent que vol aprofitar-se'n i al darrere hi ha un propietari", afegeix. El director general de Medi Natural suggereix que, a llarg termini, se n'haurà de regularitzar l'ús, però assegura que és un tema que ara mateix no està sobre la taula. En aquest sentit, aposta per fomentar la pedagogia i alerta que a vegades les normatives generen més conflictes que no pas solucions.

Senyals i colors llampants

La normativa catalana obliga els caçadors que participen en batudes de caça major a utilitzar colors llampants "d'alta visibilitat dins de la gamma del groc al vermell" i preveu que el perímetre de les àrees privades de caça estigui senyalitzat amb cartells cada 600 metres i distintius menors cada 100. Les directrius de seguretat i senyalització per a la pràctica de la caça estan repartides en diverses resolucions, reglaments i manuals de bones pràctiques, que recullen també indicacions de com s'ha de fer servir l'arma, com ara que no s'ha de disparar mai sense visualitzar i identificar l'animal.

El president de la Federació Catalana de Caça, Paco Piera, explica que, per la seva banda, els caçadors senyalitzen els camins d'accés de la zona on fan la batuda amb plaques amb un triangle vermell. Piera defensa que els caçadors catalans són "pioners" en matèria de seguretat per l'ús d'emissores i lamenta que alguns usuaris del medi natural, per "desconeixença o irresponsabilitat", no fan cas dels senyals ni respecten la propietat privada. "La caça és una de les activitats més regulades de les que es fan al medi natural", afirma Manel Raurich, president de l'Agrupació de Societats de Caçadors i Pescadors de Catalunya (Agrupcat).

El cert, però, és que la llei marc de referència sobre la caça a Catalunya és estatal i data de l'any 1970. Raurich considera necessària una llei pròpia perquè l'actual és "antiquada", una posició que també defensa Piera. Des de la Generalitat, però, ja avancen que no s'abordarà en aquesta legislatura. Escorihuela afirma que el Govern té altres prioritats i que l'actual norma és bona, i defensa que una nova llei requeriria un consens molt important.

stats