NOVA ETAPA ESPANYOLA
Crònica 11/01/2012

La Moncloa aïlla el cap del govern del focus mediàtic

Mariano Rajoy assegura que dóna la cara a l'hora d'explicar als espanyols l'abast d'algunes mesures que no recollia al programa del PP. Una altra cosa és el ritme de la política comunicativa que ell marca.

J.r.
2 min
RAJOY AMB MORAGAS La mà dreta a la Moncloa del president del govern és Jorge Moragas, que prové del PP de Catalunya però que ha fet carrera sempre a Madrid.

MADRIDL'entrevista a l'agència Efe va servir, més enllà d'explicar la seva política, perquè el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, calmés els ànims dels que li han recriminat que no hagi defensat en persona les retallades que ha portat a terme i la pujada temporal d'impostos. "Amb cinc milions d'aturats l'economia és el més important i volia donar un senyal que el president donarà la cara i no s'amagarà", va afirmar amb to solemne. Ara bé, no pensa canviar la política comunicativa que ha marcat des del primer dia i que suposa apartar-se molt més del focus dels mitjans de comunicació que no pas el seu antecessor, José Luis Rodríguez Zapatero.

L'última entrevista del cap de l'executiu va ser el 18 de novembre, en plana campanya i, lògicament, com a aspirant a la presidència del govern espanyol. Per trobar una compareixença amb preguntes cal anar fins al 26 de setembre de l'any passat, a la seu del carrer Génova. La primera possibilitat que els periodistes tindran de plantejar-li qüestions serà dilluns que ve, quan comparegui al palau de la Moncloa amb el president francès, Nicolas Sarkozy. Al ple d'avui al Congrés de Diputats serà el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que defensarà les mesures i no pas el president.

Un equip que es coneix bé

La política comunicativa de la Moncloa, amb un ritme molt més pausat que en l'etapa anterior, el marca un equip que fa temps que treballa a les ordres del partit. Rajoy és qui fixa la pauta general, és a dir, la voluntat de comparèixer només en grans ocasions i cedir bona part del protagonisme a la vicepresidenta, Sáenz de Santamaría.

D'ella, responsable de Presidència, en depèn orgànicament la secretària d'estat de Comunicació, la periodista Carmen Martínez Castro. La majoria de dirigents del PP coincideixen que, malgrat ser una incorporació relativament recent, s'ha convertit en una de les persones més influents sobre Rajoy. Ara ha fitxat una altra professional de la comunicació i outsider al PP,Consuelo Sánchez Vicente.

Menys determinants però també important a l'hora de condicionar l'actitud del president és el seu pinyol a la Moncloa, capitanejat per dos barcelonins: Jorge Moragas i Alfonso de Senillosa. Les contradiccions dels últims dies s'expliquen en part per la necessitat de coordinar aquest equip amb els diferents ministeris, el partit, i el grup que treballa amb María Dolores de Cospedal. Són diverses peces d'un trencaclosques que ha d'acabar encaixant.

stats