Crònica 10/06/2011

Els nipons es pregunten com conviure amb l'energia nuclear

Sachiyo Takabe
2 min

Analista de mercatsUn cop han passat tres mesos del desastre de Fukushima, actualment el que més preocupa la ciutadania del Japó és com es pot conviure amb l'energia nuclear, perquè queda clar que el país té una capacitat molt reduïda per produir energia i, per la ubicació de l'illa, es troba sense la possibilitat d'importar-ne dels països veïns.

Podem visualitzar l'estat de la qüestió a través dels resultats de les enquestes que, d'ençà del terratrèmol, Fuji New Network (FNN) i el diari Sankei fan mensualment sobre les centrals nuclears i el lideratge polític al país. Segons la darrera enquesta, del 30 de maig, només un 12,6% de la població creu que el millor és eliminar l'energia nuclear, una dada que posa de manifest l'actitud sorprenentment prudent de la ciutadania.

Amb tot, la població veu que cal extremar les mesures de seguretat, i per això s'ha vist amb bons ulls que el primer ministre ordenés, com a mesura preventiva davant la possibilitat d'un nou terratrèmol, l'aturada de la central nuclear de Hamaoka, propera a Tòquio. Igualment, tot i que encara es depèn forçosament de l'energia nuclear, ja s'impulsen diverses iniciatives amb suport popular per mirar d'augmentar -i doblar en un període d'entre 8 i 13 anys- la presència d'energies sostenibles al país, especialment de l'energia solar.

Desconfiança i inseguretat

Més enllà del debat energètic, el desastre de Fukushima ha generat desconfiança i inseguretat. Les enquestes mostren que més d'un 80% de la població no confia en les informacions del govern ni de Tokyo Electric Power, l'empresa que gestiona la central, sobre l'accident nuclear i els problemes de radiació.

En una situació tan complexa i confusa, sense una idea clara de les alternatives a l'energia nuclear, tenen dificultats per posicionar-se a favor d'altres opcions, de les quals en realitat desconeixen la viabilitat. És evident que al país li falta un lideratge clar que el president Naoto Kan no ha sabut aglutinar, i propostes realistes com a alternativa a l'energia nuclear. Per això cal proposar un camí que es pugui seguir de manera clara. Un camí que a partir de l'accident nuclear de la central de Fukushima Daichii es bifurca en direcció a l'oportunitat de repensar l'energia de futur per a l'illa nipona.

stats