PRIMAVERA ÀRAB
Crònica 28/12/2011

Els observadors arriben al bastió de la revolta siriana

Kareem Fahim
3 min
LES PROTESTES A SÍRIA CONTINUEN
 Milers de persones continuen manifestant-se als carrers de Síria contra el règim que encapçala Baixar al-Assad. Des que va començar l'aixecament contra Al-Assad més de 5.000 persones han mort, segons l'ONU.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTEls observadors de la Lliga Àrab van arribar ahir a la ciutat siriana de Homs, bastió de la revolta, per verificar que el règim de Baixar al-Assad compleix amb el seu compromís de cessar la violència i retirar l'exèrcit dels carrers. Coincidint amb la visita, els habitants de la localitat van denunciar una operació de maquillatge per part del règim, que va retirar els tancs dels carrers just moments abans que els mediadors arribessin i en va amagar d'altres. Tot i l'arribada de la missió, ahir encara van haver-hi enfrontaments esporàdics a Baba Amr, un dels barris de Homs més castigats per la repressió de les forces d'Al-Assad que en els últims dies ha provocat desenes de morts, segons van dir els residents.

A primera hora del matí, els observadors es van reunir amb el governador de Homs i amb representants de l'oposició. Ahmed, un activista dels Comitès de Coordinació Local a Homs que estava entre les persones que van acompanyar els observadors del Sudan, Egipte i Mauritània, va explicar en una conversa telefònica que el grup va intentar visitar una mesquita amb cadàvers a dins quan van ser aturats en sentir dispars provinents d'un punt de control governamental.

Crítiques sobre la missió

Paral·lelament, ahir els activistes van penjar un vídeo a internet en què es veien diferents veïns discutint amb els observadors. Un home volia que els mediadors confessessin que havien estat previnguts de no visitar les zones conflictives de la ciutat perquè encara hi ha franctiradors als edificis. "Passeu a dins!", deia un altre home. "Mireu què hi ha més enllà: en estan massacrant".

Una multitud de gent va sortir ahir als carrers de Homs, segons va emetre ahir Al-Jazira, per protestar contra la violència del règim als manifestants, que des que ha començat la revolta ha deixat més de 5.000 mort, segons xifres de l'ONU.

La delegació d'observadors, que serà a Síria almenys un mes, té previst visitar altres ciutats, incloent-hi Hama, Daraa i Idlib. Els grups pro drets humans han qüestionat, però, l'efectivitat de la missió de la Lliga Àrab. Els crítics dubten que els observadors puguin, o vulguin, treballar amb independència del govern del president Al-Assad, i que els membres de l'equip estiguin prou qualificats per comprendre un conflicte que està derivant cap a una guerra civil.

Ahir els activistes van dir que els observadors no anaven acompanyats de ningú excepte del govern mentre caminaven per Homs. I al mateix temps van denunciar que els mediadors no van estar prou temps ni es van endinsar prou en els barris. Ali, un activista antigovernamental, va explicar que els observadors no van visitar hospitals ni "punts calents". "Ens han fallat", va dir.

L'agència oficial de notícies siriana, Sana, va afirmar que ahir al matí un grup de "terroristes" va atacar una canonada de gas per segon cop en un mes.

La Lliga Àrab no ha fet pública la llista d'observadors ni el seu currículum, malgrat que se saben els noms d'alguns que la conformen. En declaracions a Reuters, el cap de la missió a Síria, el general Mohamed al-Dabi -un exmilitar al Sudan-, va dir dilluns que les autoritats sirianes "estaven cooperant molt bé i sense restriccions" i que les forces de seguretat els facilitaven el transport durant l'estada.

L'activista Wissam Tarif, que documenta des del principi la revolta siriana, va assegurar que ell i altres activistes han reclamat diverses vegades les biografies dels observadors àrabs, i que la seva organització Avaaz ha decidit no participar en la missió pel recel que el govern eviti la visita dels mediadors a les zones de conflicte, cosa que impedeix de ple fer entrevistes imparcials.

La visita dels observadors coincideix en un moment de màxima violència a Síria, amb enfrontaments continus entre les forces del règim i els opositors.

stats