ELECCIONS LEGISLATIVES
Crònica 06/06/2011

Portugal confia en la dreta per salvar-se

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Portugal confia en la dreta per salvar-se

Enviada especial a lisboaPortugal opta pel canvi per encarar un dels moments més complicats de la seva democràcia. Després de set anys de govern socialista, els partits de dretes s'imposen amb contundència a les urnes lusitanes. El candidat del Partit Socialdemòcrata (PSD), Pedro Passos Coelho, serà l'encarregat de governar però ho farà amb les cartes marcades. A ell li tocarà aplicar el rigor d'un pla d'austeritat que el tindrà lligat de mans i peus durant els pròxims quatre anys. Els sondejos s'han complert amb escreix i el Partit Socialista de José Sócrates -el primer ministre en funcions- ha pagat la gestió d'una crisi que els ha portat a un rescat internacional de 78.000 milions d'euros. I Sócrates ha acceptat la seva part de culpa.

Després de mitja hora de rumors, Sócrates va ser ahir el primer candidat a comparèixer per dir públicament que havien estat derrotats i que el seu partit necessita una nova etapa de lideratge. El fins ara primer ministre va dimitir de la secretaria general del partit entre els aplaudiments dels seus militants, que ja comencen a sospesar qui pot succeir-lo en el congrés que se celebrarà d'aquí dues setmanes. Els separen més de 10 punts del PSD.

Des d'un punt de vista econòmic, els representants de la Unió Europea van poder respirar tranquils ahir a la nit després d'observar els resultats. Tant si finalment Passos governa en solitari com si s'alia amb el partit de la dreta més radical, el del democrisità Paulo Portas, a qui ja ha estès la mà per obtenir majoria al Congrés, Portugal tindrà un govern prou sòlid per implantar el pla d'austeritat sense problemes de consens. De fet, la victòria dels socialdemòcrates és molt més àmplia del que s'havien imaginat i ahir l'eufòria a l'Hotel Sana de Lisboa, on van celebrar la nit electoral, era evident.

En canvi, a l'hotel socialista, no gaire lluny de la festa taronja del PSD, assumien una derrota esperada amb la mirada a un futur sense Sócrates. Els socialistes han jugat a una campanya del vot útil contra la dreta que ha acabat amb una abstenció de més d'un quaranta per cent. En el moment de tancar aquesta edició, el recompte de vots indicava que es tractava dels nivells de participació més baixos de la democràcia portuguesa.

Els populistes entren en joc

Un cop els resultats ja són sobre la taula és moment de les negociacions, i el partit decisiu per obtenir majoria al congrés és el de la dreta més populista de Portas, que ha posat com a condició quatre ministeris. Passos Coelho, que dissabte passat ja reflexionava sobre la victòria al setmanari l' Expresso , es negava a oferir-ne més de tres. El nou primer ministre pensa en només 10 ministeris coordinats per un equip permanent d'experts. El seu principal objectiu ara, però, és ser investit en només quinze dies, en lloc dels trenta fixats fins ara. "Austeritat, confiança i responsabilitat" van ser les paraules que més va repetir ahir el vencedor de les eleccions. Però les celebracions a l'hotel i a la cèntrica plaça Marqués de Pombal eren d'una eufòria desfermada. Una marea taronja -el color del PSD- inundava un espai històric. El despòtic il·lustrat marquès de Pombal va ser l'encarregat de reconstruir Lisboa després del gran terratrèmol del 1755. Podrà Passos recuperar Portugal després del tsunami del rescat financer?

stats