05/12/2011

La pressió del PP per governar BCN inquieta CiU

2 min
Alberto Fernández i Ángeles Esteller, del PP, amb l'alcalde, Xavier Trias, de CiU, en un ple.

BARCELONA.Des de l'endemà mateix del 22 de maig el PP ha manifestat la seva voluntat de formar part del govern de Barcelona. L'alcalde, Xavier Trias, de CiU, va optar per governar en minoria i una geometria variable amb el PP i el PSC per anar aprovant així els pressupostos i els projectes importants. Els últims dies, però, tot s'ha accelerat. Els populars volen "saber a què atenir-se" i que CiU decideixi si els integra o no al govern amb totes les conseqüències. Si la resposta és un no, faran una oposició "clara i nítida", que crearà un problema de veritat a CiU atès que el PSC i ICV no faciliten acords, i amb l'escassa representació d'ERC no n'hi ha prou. Els nacionalistes estan inquiets i compten els dies fins al 10 de gener, la data límit que ha posat Alberto Fernández.

A CiU i a l'entorn de Trias es defineixen dues posicions nítides entorn un assumpte que afecta la governabilitat de la capital i que, si prospera, seria un pacte "més visible que el de la Diputació o que els del Parlament". D'una banda hi ha els que, "si no hi ha un miracle al congrés del PSC que s'encomani també a Jordi Hereu i Carles Martí [líders del socialisme barceloní]", es resignen a l'entesa amb el PP per no bloquejar la ciutat, com li va passar a Hereu en el seu últim mandat. Els pragmàtics relativitzen governar amb el PP, més si és Ángeles Esteller i no Fernández Díaz qui ocupa la primera tinença d'alcaldia.

De l'altra, l'alcalde i gran part del seu nucli, que volen seguir sols i asseguren que viuen "tranquils" la situació mentre recorden que, si bé és cert que a l'Ajuntament manen les aliances amb el PP, a l'Àrea Metropolitana s'han entès amb l'esquerra. Afirmen, a més, que fins ara no hi ha hagut converses sobre el cartipàs amb el PP i que els oferiments de Fernández "són a través dels mitjans". Sostenen que l'actitud del PP amb el pacte fiscal o a la llengua dificulta arribar a acords importants en una administració estratègica com és l'Ajuntament, "perquè aleshores els votants ho podrien penalitzar". Admeten, però, que si el PP tingués una altra actitud tot seria diferent i que el debat arribarà als òrgans nacionals de la federació.

Desvinculat del pressupost

Si res es torça, CiU i PP pactaran d'aquí uns dies el pressupost, que uns i altres desvinculen de la governabilitat de la ciutat. Els populars recorden que això entra al període "de cortesia". El 2012 serà una altra cosa: Trias haurà de fer mans i mànigues per no fer camí amb uns companys de viatge incòmodes.

stats