04/12/2011

Rajoy trenca el silenci i avisa que la situació és "molt difícil"

2 min
El líder del PP, Mariano Rajoy, va sortir ahir de Madrid per primer cop des del 20-N per assistir a un acte polític a Pontevedra.

BARCELONA.Ahir va fer certa fortuna a Twitter una piulada que recordava que Barack Obama va fer quatre rodes de premsa en els 22 dies posteriors a ser escollit president dels Estats Units el 4 de novembre del 2008. Alguns activistes i periodistes a les xarxes socials ho contraposaven als silencis del líder del PP i pròxim president espanyol, Mariano Rajoy, que ahir va trencar, per primer cop en gairebé dues setmanes, el seu sepulcral silenci des que va guanyar les eleccions espanyoles del 20 de novembre. Ho va fer amb una declaració institucional sense preguntes i per limitar-se a advertir que el que ve serà dur i "molt difícil".

Rajoy ha optat en aquestes dues setmanes per un perfil molt baix. Pels silencis i les reunions discretes amb agents econòmics, donant una pista clara de quina serà la prioritat en la legislatura que començarà el dia 13 amb l'obertura de les Corts. S'ha reunit amb els líders autonòmics del seu partit per advertir-los que han de contenir la despesa (la secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, ho va fer divendres sense miraments), amb els banquers més importants i amb els agents socials per temptejar una reforma laboral que abarateixi l'acomiadament i flexibilitzi el mercat de treball, cosa que el PP entén que afavorirà creant ocupació.

Ahir, Rajoy, des de la demarcació de Pontevedra, que el va veure néixer políticament i en la qual el PP va guanyar a tots els municipis el 20 de novembre, no va donar un missatge precisament optimista: "Ara la cosa no està per fer sopars", va afirmar recordant un sopar d'homenatge que li va fer el PP provincial després de perdre les eleccions del 2008 i que bona part del partit demanés que deixés de presidir-lo.

"Les idees clares"

Mirant endavant, el futur president, que ha aconseguit imposar un total hermetisme al partit sobre els noms que l'acompanyaran al govern com a ministres, va avisar que el que ve "és molt difícil" però també que ell té "les idees clares" sobre el que li convé a Espanya en aquest moment. "Les coses no seran fàcils", va dir, i redreçar la situació econòmica no és cosa només del seu govern "sinó de tota la nació". D'aquesta manera deixava clar que els sacrificis en forma de retallades seran col·lectius. El futur president va defensar "controlar la despesa" i ser "àgils" a l'hora de prendre mesures. Rajoy va aclarir que aquests dies no ha parat de fer feina a Madrid.

Rajoy va afirmar que caldrà ajut dels agents socials i dels altres partits, però també de les institucions europees. "Caldrà parlar amb tothom", va explicar. I dimecres farà el primer viatge fora d'Espanya. Si divendres es va reunir a Madrid amb el vice-primer ministre britànic, el liberal Nick Clegg, dimecres veurà els presidents de França i Alemanya, Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, en una convenció del PP europeu a Marsella. Merkel i Sarkozy marquen l'agenda financera continental, però a la del futur president també hi haurà una reunió amb el secretari del Tresor dels Estats Units, Timothy Geithner. Rajoy no aclarirà gaire fins a la investidura, però va prenent la temperatura.

stats