SUCCESSOS
Crònica 28/03/2012

Els robatoris a joieries baixen per primer cop en cinc anys

Els atracaments a joieries han baixat un 41% el 2011, la primera caiguda en cinc anys. El sistema d'alerta avançada als Mossos d'Esquadra ha frenat l'escalada de robatoris de joies registrada des del 2006.

Sònia Sánchez
2 min

BARCELONA.Els joiers catalans van voler deixar molt clar ahir que les xifres de robatoris al sector continuen sent "insostenibles". Però si més no van poder permetre's un lleuger respir en constatar que, per primer cop en cinc anys, ha baixat el nombre de delictes en el sector. L'any 2011 es van registrar 288 robatoris de tot tipus a joieries i rellotgeries de Catalunya, un 12,5% menys que el 2011, quan en van ser 329. El que més s'ha reduït, de fet, són els atracaments amb violència i intimidació, que han patit una davallada del 41% (de 98 el 2010 a 58 el 2011) i l'únic que s'incrementa -en un 7%- són els petits furts i les estafes (151). També baixen els robatoris sense violència, tot i que "sí que s'ha notat un augment de sostraccions a tallers i botigues amb la tècnica del rififí", segons el president del Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya (JORGC), Francesc Fayos.

Es posa fre així a l'escalada de delictes que assetjava el sector de la joieria des del 2006 i que es va fer especialment coneguda l'any 2010 per la profusió de robatoris pel mètode de l'encastament de vehicles als aparadors. "Aquesta tècnica s'ha desplaçat a altres tipus d'establiments, com bars i estancs, mentre que a les joieries pràcticament ha desaparegut", va explicar Fayos.

Col·laboració amb els Mossos

La davallada dels delictes a les joieries catalanes contrasta amb l'increment "exponencial", segons Fayos, que s'ha produït a la resta de l'Estat el 2011. Una diferència que té molt a veure amb el nou sistema d'alerta avançada als Mossos d'Esquadra, que es va posar en marxa el gener del 2011. El sistema permet als joiers i empresaris de la joieria avisar la policia catalana de seguida que detecten conductes sospitoses prop del seu establiment, a través del mòbil i d'internet. De totes les alarmes que es van registrar per aquest sistema el 2011, en el seu primer any d'aplicació, 19 van generar actuacions policials i van propiciar la detenció de tres persones.

Tot i el descens, però, les dades reflecteixen que, encara avui, cada setmana cinc joieries i rellotgeries pateixen un atac. El Col·legi se sent especialment "indefens" davant dels delinqüents "multireincidents" i, per això, s'ha unit a l'associació estatal de joiers per actuar com a lobi i reclamar una reforma del Codi Penal.

stats