TRIBUNALS
Crònica 19/11/2011

El 'Robin dels bancs' porta ara l'activisme social als jutjats

Enric Duran va obtenir crèdits de 39 entitats per valor de 492.000 euros, que va donar a entitats socials. Ara s'ha presentat per primer cop a un judici contra ell. El BBVA li demana que torni 24.000 euros.

Laura Díaz-roig
2 min
El 'Robin dels bancs' porta ara l'activisme social als jutjats

VILANOVA I LA GELTRÚVa demanar crèdits als bancs per un valor total de 492.000 euros i va repartir els diners entre entitats socials. L'anomenat Robin Hood dels bancs, Enric Duran, es va presentar ahir per primer cop a un dels judicis civils que té oberts contra ell per estafa. Tot i el gran nombre de causes que té pendents, Duran no es presenta a cap, però ha escollit aquesta per traslladar als tribunals la seva denúncia contra el sistema bancari.

Així, la defensa de Duran va demanar ahir la nul·litat d'un contracte que va realitzar amb el BBVA, pel qual l'entitat li demana 24.819 euros. Amb veu tranquil·la i amb les idees molt clares, el Robin dels bancs va explicar ahir davant la jutge de Vilanova i la Geltrú que va contractar un producte, la targeta Tres Meses Sin, que li permetia extreure un màxim de 600 euros un cop al mes. La seva sorpresa va venir quan, entre el maig i el juny del 2008, l'entitat li va permetre treure entre 1.200 i 1.500 euros diaris sense informar-lo de l'endeutament. "Entenia que seria el banc qui es posaria en contacte amb mi", va explicar ahir. Segons la seva defensa, aquest producte del BBVA és "el paradigma dels productes bancaris per crear necessitats a la gent i no per cobrir-les". Tot i que va treure 20.000 euros en un mes, en cap moment se'l va informar del seu saldo negatiu ni dels interessos -que segons la publicitat eren nuls però que ara li reclamen-. "El producte és diferent del que va contractar", va resumir ahir la seva advocada, que va destacar el context de crisi en què es van desenvolupar els fets: "Les famílies estaven sobreendeutades però els bancs seguien promovent l'endeutament amb molta publicitat enganyosa, fent creure que tot aniria a més".

Per la seva banda, l'advocat del BBVA va apuntar que l'activisme a escala política i social no es pot traslladar a la via judicial "perquè els deutes s'han de retornar", una afirmació que Duran va voler rebatre: la lluita social, diu, ha d'estar íntimament lligada a l'aplicació de la justícia.

Drets del consumidor

"És necessari que els bancs facin comprendre al consumidor els riscos del producte que adquireixen", va dir Duran, que considera que les entitats bancàries fomenten el consum i l'especulació, vulnerant les seves obligacions d'informació i els drets del consumidor. "Si la sentència no és favorable, haurem demostrat el poder dels bancs i la seva influència en el poder judicial", va concloure.

stats