Crònica 20/03/2012

Salut cessa el gerent de Sant Pau i intervé els comptes de l'hospital

L.b.
2 min
Sant Pau no recuperarà l'autonomia de gestió fins que restableixi l'equilibri financer.

BARCELONA.La Generalitat va destituir ahir el gerent de l'Hospital de Sant Pau, Jordi Varela, i va intervenir els comptes del centre després de constatar el "desequilibri financer" de l'entitat. L'exercici del 2011 es va tancar amb un dèficit de 18 milions d'euros, però el dèficit acumulat podria superar els 24 milions.

La intervenció dels comptes es farà a través d'una comissió de control, integrada per tres membres del departament de Salut i tres d'Economia. La seva primera tasca serà supervisar els números de la Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i elaborar un informe de les causes del dèficit. "No és un desajust laboral, és un problema de fons de gestió", explica la delegada de Metges de Catalunya, Carmen Pérez. "S'ha estirat més el braç que la màniga".

Retribucions de directius

Entre les partides que s'hauran d'ajustar, destaca la que es destina a consultoria i assessoria, xifrada en uns 800.000 euros, les retribucions de directius o la despesa farmacèutica. El comitè d'empresa ja va presentar una denúncia davant l'Oficina Antifrau de Catalunya per suposades irregularitats en la direcció. Segons el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es tracta d'"un cas puntual" i la intervenció "no vol dir que hi hagi res gaire problemàtic" en aquesta entitat". Tot i que el rumor feia setmanes que circulava, els treballadors se'n van assabentar ahir a través de la web corporativa. La nova gerent en funcions és Rosa Vilavella, fins ara directora econòmica. La comissió de control tindrà l'última paraula sobre el pla de viabilitat que haurà d'elaborar Sant Pau per redreçar la situació econòmica. També controlarà les operacions que afectin els actius de l'hospital. De fet, el centre no recuperarà la plena autonomia de gestió fins que es consideri que s'ha restablert l'equilibri financer. És la primera intervenció d'un hospital des que el juliol es va aprovar la llei de mesures fiscals i financeres que inclou aquests mecanismes.

stats