SUCCESSOS
Crònica 28/02/2012

El segrestador de Kampusch hauria tingut un còmplice

El cas de Natascha Kampusch ha fet un tomb espectacular. Quasi catorze anys després d'haver estat segrestada, un investigador parlamentari austríac assegura ara que va haver-hi més d'un malfactor.

Isaac Lluch
2 min
El segrestador de Kampusch hauria tingut un còmplice

BERLÍNNatascha Kampusch va estar fins a 3.096 dies presa pel seu segrestador, Wolfgang Priklopil. Tot just ara, cinc anys i mig després que la noia pogués fugir d'una casa de la localitat de Strasshof, als afores de Viena, noves investigacions d'una comissió secreta del Parlament austríac posen en dubte que Priklopil fos l'únic malfactor del cas i que realment se suïcidés poc després que la noia aprofités un error seu per guanyar-se la llibertat.

El mes que ve, la comissió parlamentària encarregada del cas, que compta amb el suport -segons va assegurar ahir el diari vienès Kronen Zeitung - d'experts de l'FBI i de l'Oficina Federal Alemanya d'Investigació Criminal, haurà de presentar un dictamen sobre la seva feina. El cap de la comissió, Werner Amon, però, n'avança aquesta setmana una valoració en declaracions que publica el setmanari alemany Der Spiegel : "Segons el meu punt de vista, la teoria d'un sol malfactor és ara difícilment sostenible".

L'expert parlamentari apunta que "per primer cop s'han pogut recopilar totes les actes sobre el cas Kampusch, així com totes les imatges i documents sonors, entre els quals hi ha material que fins ara no estava a disposició de la comissió d'investigació del ministeri d'Interior" austríac. Un dels molts punts que els investigadors han d'aclarir en la seva nova anàlisi és el suposat suïcidi de Priklopil. El seu cadàver va ser trobat quasi intacte al costat de les vies del tren i només el cap del segrestador va aparèixer separat. Tot i que s'ha insistit oficialment en la teoria d'un suïcidi, els experts asseguren ara, repassant les fotografies, que si el segrestador hagués estat realment atropellat per un tren, el seu cos hauria d'haver quedat trossejat.

Els errors policials

L'operari dels ferrocarrils que va trobar el cos mai no ha estat interrogat, denuncia el setmanari Der Spiegel , i tampoc s'ha fet una autòpsia completa. Però les investigacions de la comissió vienesa reforcen la sospita que Priklopil no s'ho va manegar sol: possiblement va ser ajudat per algú en el seu suposat suïcidi o, fins i tot, va poder ser assassinat. El segon home podria ser un còmplice que també hauria participat en el segrest de Kampusch.

"Tota la veritat ha de sortir ara a la llum", ha exigit ara el parlamentari Amon, després de les evidències que diversos errors policials van impedir que Natascha Kampusch, avui de 24 anys, hagués pogut ser rescatada en les primeres setmanes de la seva desaparició, quan només tenia deu anys. Igualment queden moltes ombres al voltant de la suposada carta de comiat que va començar a escriure el segrestador després de la fugida de la seva víctima, que va trobar la manera d'escapolir-se del llarg captiveri. L'encapçalament -"Mamà " , l'única paraula manuscrita del full redactat per Priklopil- podria haver estat escrit per una altra persona, possiblement pel millor amic del segrestador, que no s'ha pronunciat sobre la qüestió. L'oposició al govern austríac ja ha demanat la suspensió del fiscal encarregat del cas de Natascha Kampusch.

stats