L'INDEPENDENTISME A LES MUNICIPALS
Crònica 15/01/2011

Solidaritat pensa en Sala i Martín per a Barcelona

Solidaritat i Joan Laporta renuncien a liderar la candidatura unitària sobiranista a Barcelona, però posen contra les cordes ERC perquè tampoc ho faci Jordi Portabella. L'aposta: un independent.

Sara González
3 min
L'economista i extresorer del Barça Xavier Sala i Martín no milita enlloc, és independentista i és mediàtic. Però també neoliberal.

BarcelonaUn independent independentista i de consens. És la proposta que va llançar ahir Solidaritat Catalana (SI) per desbloquejar les negociacions amb ERC de cara a la configuració d'una candidatura unitària a Barcelona per a les municipals del 22 de maig. Fins ara, l'estira i arronsa per imposar el cap de llista, els vetos i la manera d'escollir-lo han fet inviable el pacte. Però, hi ha algú capaç de generar consens? Solidaritat va assegurar ahir que ja té una llista de noms i, segons ha pogut saber el diari ARA, el més ben posicionat és el de l'economista i extresorer del Barça Xavier Sala i Martín.

Solidaritat renuncia així al fet que Joan Laporta pugui arribar a liderar la coalició -i, de pas, el protegeix d'una hipotètica patacada electoral si s'acaben presentant en solitari-, a la vegada que posa contra les cordes ERC, que vol Jordi Portabella com a cap de cartell de la llista unitària. D'entrada, Sala i Martín, íntim amic de Laporta, compleix els requisits que SI posa: no milita a cap partit i és obertament independentista. A més, té una bona dialèctica i és mediàtic entre el sector sobiranista, condició indispensable per recaptar vots. Fins i tot pel seu perfil neoliberal i contraposat al PSC podria disputar vots a CiU.

Però ERC insisteix que la "via democràtica" per escollir el cap de llista són les "primàries obertes" a la ciutadania, sense condicions "de qui es pot presentar i qui no" i adverteix que no accepta el veto a Portabella. "Si Sala i Martín es vol presentar a les primàries, que s'hi presenti, tot i que tothom sap que independent del tot no ho és perquè tothom sap que va demanar el vot per Laporta", va assegurar el president de la federació d'ERC a Barcelona, Oriol Amorós, que reconeixia que, almenys ara, SI parla de primàries. El dirigent republicà va insistir a recordar que SI no va tancar un acord amb Reagrupament perquè volien fer-ne. "Si fossin coherents, també defensarien les primàries ara", va dir Amorós. Més contundent es va mostrar el secretari general d'ERC, Joan Ridao, que va subratllar que és "pràcticament impossible" renunciar a Portabella.

La proposta de Solidaritat, que van fer arribar tant a ERC com a la CUP, insisteix que el cap de llista sigui una persona "que no hagi estat vinculada a governs amb el PSC" i que seria votada "a través d'un procés democràtic àmpliament participatiu" en el qual cabria un sistema de primàries en què podrien participar només personalitats independentistes i sense carnet de la ciutat.

Carbasses a dues bandes

SI també recull en la seva missiva que les sigles de les organitzacions que conformin la coalició podrien aparèixer al costat del nom de la candidatura, tot i que els vots aconseguits serien propis i no podrien sumar al còmput general de vots de cap dels partits que en formin part. La resta de components de la llista la proposarien cadascun dels partits i serien persones prèviament escollides per cada organització.

La CUP, que ja va anunciar dijous que no aniria a una mateixa candidatura amb ERC perquè no comparteix el model de ciutat de Portabella, s'asseurà a parlar amb SI tot i no compartir-ne l'estil. "Per nosaltres la prioritat no són un nom i un cognom, sinó el programa i model de ciutat. El candidat és el darrer pas", va assegurar la portaveu de la CUP a Barcelona, Laia Alsina. Així doncs, per ara, ja van dues carbasses a Solidaritat, que assegura que la proposta és oberta a qui vulgui "sumar", incloent-hi Reagrupament, molt a prop de tancar un acord amb ERC per Barcelona.

stats