Crònica 20/01/2012

"Un tipus del 56% genera un efecte psicològic que no és bo"

2 min
"Un tipus del 56% genera un efecte psicològic que no és bo"

Cal tenir en compte que una cosa són els tipus existents i l'altra quan s'aplica cadascun. I cal no dramatitzar, perquè l'increment del 7% en l'IRPF és a partir de 300.000 €. De la mateixa manera, cal conèixer les deduccions que hi ha: no és el mateix el tipus nominal i el tipus efectiu final. Així, no és fàcil comparar tipus efectius de diferents països, perquè depèn del nivell de renda. Més que de pressió fiscal, es parla molt d'esforç fiscal.

Dit això, no és un bon assumpte els nivells que s'han assolit, ja que la fiscalitat és un element de competitivitat. No és bo que un país del sud d'Europa tingui un tipus màxim del 56%, sobretot per l'efecte psicològic que genera. Les coses no són com són, sinó com les percebem. Si ets un executiu i pots escollir residència escoltaràs la música que et diu que hi ha un lloc amb menys impostos. Per tant, algun efecte deslocalitzador de capital tindrà, sobretot per efecte psicològic. Quan només et queda el 44% del que cobres, t'ho penses. I ara ens interessa atreure gent. Fins i tot al nord han anat reculant en els tipus alts. Han entès que amb uns tipus més alts superiors al 50% la situació ja és delicada.

A més, nosaltres no som països nòrdics, sinó que som al sud d'Europa. Si tenim indústries menys competitives i impostos iguals no ens en sortirem. Irlanda sí que ho farà perquè és un pol d'atracció pel fet de tenir l'impost de societats més baix d'Europa.

En tot cas, s'ha apujat l'impost per recaptar, ja que amb l'increment de l'IRPF al gener ja tens més ingressos. L'IVA també hauria servit, però és poc equitatiu i redistributiu, el paga tothom igual. L'IRPF, per contra, és més progressiu, però per altra banda pot desincentivar la inversió. Es pot entendre com una política socialdemòcrata amb què desarmes certs col·lectius. El més raonable, però, és que si es confirma el dèficit superior al 8% el govern espanyol es vegi obligat a apujar també l'IVA i els impostos especials i compensar-ho amb rebaixes en les cotitzacions socials. Europa ja ens ho recomana.

stats