CRISI DEL DEUTE
Crònica 25/04/2012

El Tresor col·loca deute més car

El Tresor va col·locar ahir 1.933 milions d'euros en lletres a tres i sis mesos a un interès que duplica el de l'emissió de les mateixes característiques realitzada fa un mes. L'operació estimula la borsa.

Ignasi Pujol
2 min
GUANYS GENERALITZATS A LES BORSES EUROPEES Interior de la Borsa de Madrid, durant la sessió d'ahir, quan es registrava una pujada del 2,24%, fins als 6.999 punts. El parquet de Frankfurt va registrar un increment de l'1,03%; Londres, del 0,78%; Milà, del 2,48%; i París, del 2,28%.

BARCELONAEl principal indicador de la borsa espanyola, el selectiu Íbex-35, va tancar ahir amb un alça del 2,24%, fins a fregar els 7.000 punts (6.999,9). El rebot de la sessió borsària viscuda ahir, que va servir per esmorteir fins al 18,29% les pèrdues acumulades per l'Íbex des d'inici d'any, va ser conseqüència directa de l'exitosa col·locació de deute del Tresor espanyol.

Espanya va vendre 1.933 milions d'euros en lletres a tres i sis mesos i en tots dos casos gairebé va haver de duplicar-ne l'interès -i, per tant, la rendibilitat obtinguda pels inversors- des de l'anterior emissió, celebrada al març.

Dels 1.933 milions d'euros col·locats ahir, 724,61 van correspondre a lletres a tres mesos amb un interès marginal del 0,72%, enfront del 0,428% de l'anterior emissió, i els 1.208,34 milions restants s'han adjudicat a sis mesos amb una rendibilitat del 1,628%, el doble del 0,868% precedent.

La demanda de les entitats va arribar als 9.438 milions d'euros, de manera que la ràtio de cobertura, o la proporció entre la demanda i l'import adjudicat, es va situar en 4,8 vegades.

Rendibilitat

Malgrat l'increment de la rendibilitat, l'interès al qual es van col·locar les dues emissions va ser inferior al que el Tresor va aplicar en la subhasta de lletres a curt termini del gener, que va ser de l'1,33% per a les lletres a tres mesos i de l'1,9% per a les de sis mesos. L'import de l'emissió d'ahir oscil·lava entre 1.000 i 2.000 milions d'euros, inferior al d'emissions precedents, i els 1.933 milions d'euros captats ahir no esgoten l'objectiu inicial.

Fonts del ministeri d'Economia van explicar que l'objectiu de l'emissió es va mantenir en nivells modestos pel fet que el Tresor no necessita en aquests moments liquiditat, donada la "sobremissió" que s'ha dut a terme durant el primer trimestre de l'any, segons informa Efe.

El ministeri dirigit per Luis de Guindos va informar que el Tresor actualment té cobertes al voltant de la meitat de les seves necessitats de liquiditat per a l'actual exercici.

Es tracta de la primera subhasta després de la forta col·locació realitzada la setmana passada, en què el Tresor va captar més de 5.700 milions d'euros en dos emissions que van registrar una forta demanda, encara que va haver d'elevar la seva rendibilitat per acomodar-la als preus del mercat secundari.

La forta demanda registrada en la subhasta de deute va permetre reduir la prima de risc, és a dir, el diferencial entre el bo espanyol i alemany a deu anys, fins als 417 punts bàsics, enfront dels 435 punts de la sessió anterior.

Itàlia pateix més

El Tresor italià va col·locar també ahir deute sobirà. Concretament va emetre 3.443 milions d'euros en bons a 2 i 10 anys, en què va haver d'apujar el tipus d'interès més d'un punt. El major volum va correspondre als títols a 2 anys, dels quals es van subhastar 2.500 milions a un interès del 3,355%, un punt per sobre de l'anterior subhasta (2,352%).

Les lletres amb venciment el 2019 es van assignar a un interès del 4,32%, enfront del 3,05% ofert en l'anterior licitació d'aquest tipus de deute. Després de la subhasta la prima de risc italiana es va relaxar fins als 400 punts.

stats