RETALLADES AGITACIÓ EN LA SANITAT
Crònica 30/09/2011

Els usuaris demanen als metges que no facin vaga

La Coordinadora d'Usuaris comparteix les reivindicacions dels metges però els demana que no facin vaga, ja que pot empitjorar la qualitat assistencial. També lamenten l'estira-i-arronsa amb Salut.

L. Bonilla / T. Gutiérrez J. Serra
2 min
Els usuaris demanen als metges que no facin vaga

BARCELONA.La imatge dels treballadors sanitaris irrompent ahir a la sala on se celebrava la reunió entre la direcció de l'Institut Català de la Salut (ICS) i els sindicats per negociar les retallades de sou és l'exemple més gràfic de la tensió i el malestar que viu la sanitat catalana. Els sindicats reconeixen que la manera com es va desenvolupar la protesta -algun professional sanitari va pujar sobre la taula on s'estava negociant la tisorada- no és la més desitjable, però ho atribueixen a la "crispació" que viuen els treballadors, que ja tenen sous molt baixos. Les negociacions es van interrompre fins dilluns després que els treballadors boicotegessin la reunió.

Ahir va ser un dia de crispació. Dues manifestacions van col·lapsar el centre de Barcelona. Les assemblees de treballadors de l'Hospital de Bellvitge i de l'Hospital Germans Trias i Pujol van decidir que s'adherien a la convocatòria de vaga indefinida a partir de finals d'octubre que ja han aprovat a l'Hospital de la Vall d'Hebron i a l'Hospital Trueta de Girona. L'objectiu és estendre-la als vuit hospitals de l'ICS. La convocatòria, però, genera contradiccions entre els propis metges, i la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat ha demanat als sindicats que no facin vaga, "perquè podrien empitjorar encara més la situació". "Entenem que han de defensar els seus drets, però no així", diu Carme Sabater, directora de la Coordinadora. També tem que l'estira-i-arronsa entre Salut i els sindicats "repercuteixi negativament" en els serveis. El Fòrum Espanyol de Pacients demana als metges que no deixin d'atendre les urgències i que la vaga "tingui un límit de dies", mentre que la Coordinadora Dempeus per la Salut Pública entén que la defensa dels drets laborals dels metges afavorirà a la llarga els drets dels ciutadans.

Defensa del model de salut

Aquest mateix debat també el tenen els metges. "No volem anar a la vaga perquè se'n ressentiran els pacients i els nostres sous, i ja tenim prou dificultats econòmiques, però no tenim més remei. Si l'ICS rectifica la desconvocarem", explica Teresa Fuentelsaz, delegada de Metges de Catalunya a Bellvitge. "Aquesta és l'última mesura de pressió que ens queda, perquè només els interessa reduir despeses", assegurava el cirurgià de l'Hospital Germans Trias Pedro López de Castro, que ha denunciat que les llistes d'espera per a operacions de càncer de pulmó s'han allargat a causa dels tancaments de l'estiu.

Els metges han perdut la por i han començat a denunciar amb xifres els efectes de les retallades en la qualitat assistencial. Ja no es tracta de defensar només el lloc de treball, sinó tot un model sanitari. És per això que un grup de metges de Bellvitge s'han ofert a operar gratis. Alguns metges també admeten que estarien disposats a rebaixar-se el sou temporalment si es reobrissin els serveis tancats. "El nostre interès és preservar el model sanitari, i un 80% dels professionals estaríem d'acord a rebaixar-nos el sou si es manté el sistema", diu Josep Llop, del sindicat Facultatius Independents. I afegeix: "El president Mas diu que els perjudicats per la vaga seran els ciutadans, però i les seves mesures? Les retallades ja estan perjudicant els usuaris".

stats