Crònica 05/02/2012

Xavier Sala i Martín: "Hi ha dues constants al món: la velocitat de la llum i el dèficit fiscal català"

Perfil Xavier Sala i Martín és catedràtic a Colúmbia, exmembre de la junta del Barça, tertulià de RAC1, col·laborador del Divendres a TV3 i de La Vanguardia. Calcula que viu un 70% del temps a Nova York, un 15% a la resta del món i un 15% a Catalunya, tot i que aquí no ho sembla perquè participa des d'allà en moltes tertúlies. Ara agafa menys avions i juga menys a golf per culpa del mal d'esquena, però no sol estar-se menys d'una setmana sense viatjar.

Carles Capdevila
7 min

Qui mana al món?

El món està en mans dels polítics. El problema és que els polítics s'han dedicat a gastar més del que tenen, i si demanes calés, perds sobirania.

Per tant, ja no manen.

Podrien deixar de demanar prestat, acomiadar tot el sector públic, apujar impostos, fer coses molt lletges. Per què han decidit vendre's al diable? T'has venut en entrar a l'euro, tens un sistema laboral terrible, tens un sistema fiscal nefast. Si per aquesta incompetència suprema tens un dèficit descomunal, has de sortir del prestat.

I qui és culpable de la crisi?

Tots, que ningú es pensi que la culpa és de Lehman Brothers. Els bancs alemanys que van prestar a bancs espanyols en el mercat interbancari, els bancs espanyols que van prestar a les constructores, les constructores per vendre a les famílies, i les famílies per demanar crèdits que no podien pagar.

Això portaria a concloure que cal més regulació perquè el mercat no vagi sol.

Qui ha dit que va sol? Saps la quantitat de regulacions que ha de seguir l'Isidre Fainé cada dia quan es lleva? No és que no hi hagi regulació, és que hi havia una regulació que figura que ens havia de protegir i no ens ha protegit.

Com pot créixer l'economia?

Hi ha excés de regulació. Una empresa de telefonia necessita 530 dies per obtenir permís per posar una antena. Si provoquen càncer traguem-les totes i tornem a l'edat de pedra, i a Barcelona no hi haurà mòbils! Estem fent una enquesta mundial i preguntem: "Si poguessis fer una sola cosa per augmentar la competitivitat del país, quina faries?" I a Espanya la que guanya és: " Sáqueme al alcalde de encima ".

L'euro el salvarem?

L'any 1991 deia que la unitat monetària sense unitat fiscal fracassaria. Ho han fet al revés, així que ara el que hem d'intentar és una unió fiscal tan aviat com sigui possible. És com quan vas al restaurant: si pagues tu agafes només el mínim, si paguem entre tots demanes llagosta i si paga el jefe , llagosta, copes i puros fins a les 5 del matí! I això és el que passa, acaba pagant Alemanya.

En sortirà algú, de l'euro?

Fa un mes hauria dit que l'euro acabarà intacte, però ara sembla clar que Grècia se'n va, i potser d'aquí un mes canvio i dic que Portugal també. Una possibilitat seria que marxés Alemanya, que fes un Nord Euro. Els empresaris alemanys estan molt emprenyats, han hagut de sacrificar-se i finançar la reunificació, han fet els deures i ara han de pagar la festa dels grecs, que allà no paga impostos ni Déu i tots van en iot. I la festa d'Espanya, on l'economia cau el 4% i la recaptació el 40%. Què collons és això? Quaranta mil milions d'euros que se n'han anat per evasió fiscal. El primer que ha de saber fer el govern és recaptar.

Què hem après de la crisi?

Que les bombolles exploten. Les de la Xina i el Brasil també petaran. I que les coses s'han de pagar, això no és xauxa. Keynes deia que a llarg termini estem tots morts, però de vegades el llarg termini arriba d'hora i aquest cop ha arribat al mig de la crisi.

Què fa malament Rajoy?

Mentir, ho trobo espantós. ¿Promets que abaixaràs els impostos i abans que passin dues setmanes els apuges? Proposo un carnet per punts per als polítics: amb les mentides grosses perds 7 punts i amb les petites 4. I si perds tots els punts, inhabilitat per vint anys!

Mas i Mas-Colell com ho fan?

Com poden. L'autonomia és una farsa, manen els espanyols i diuen el que hem de retallar i no paguen el que deuen. Només hi ha una sortida: un altre país en què tu puguis decidir. Ara agonitzarem 2 o 3 anys més, fins que vegem que el pacte fiscal és una presa de pèl com una catedral. Hi ha dues constants al món: la velocitat de la llum i el dèficit fiscal català. Facis les reformes que facis, sempre surt el 8%, i cada 5 anys sempre ve algú que diu que el nou pla és el millor de la història i tornes a fer els números i és el 8%. Espanya és com uns trilers: et donen coses, després aixeques el gobelet i surt el 8%.

No tindrem el pacte fiscal?

No sé si en Mas té un conill al barret, però cada vegada hi ha més gent que veu el truc. Quan jo era petit l'objectiu màxim dels independentistes era anar a tallar els collons dels toros d'Osborne a les carreteres. Ara el moviment independentista és gent seriosa que porta corbata, i a aquests ja no els prens el pèl.

La Catalunya asfixiada que descriu Mas-Colell continua sent el motor de l'economia espanyola?

Ha perdut molt, érem els campions de l'economia pesant, de la de la indústria, però a l'economia sense pes no hi ha cap gran empresa catalana, i això és culpa del sistema educatiu i del sistema regulatori. Els meus estudiants de Nova York volen ser Zuckerberg o Steve Jobs, els d'aquí volen ser funcionaris.

El fracàs de Spanair es veia a venir?

Estic en contra de tots els subsidis i totes les empreses públiques, els governs no han de tenir línies aèries ni subsidiar empreses, perquè es converteix en un suborn. Hem construït la casa per la teulada, tenir una companyia en un aeroport hostil que afavoreix Vueling en contra teva et pot arruïnar. Un cop tens l'aeroport, el hub te'l pot fer Delta o Lufthansa.

Arreglarem els bancs?

No passa res si es tanquen bancs, el que han de fer és garantir els diners de la gent. Quan tanca una empresa de cotxes o cinc-cents restaurants hi ha molta gent que se'n va a l'atur i no passa res. Què passa, que els banquers són especials?

Tothom li deu demanar què ha de fer amb els diners. Què els aconsella?

No dono consells gratis. Em considero un metge de l'economia, no som bruixots que endevinem el futur, la nostra missió és curar i hem de ser responsables. Els gurus que diuen el que s'ha de fer em semblen d'una irresponsabilitat total.

Què en pensa de les receptes de Krugman?

Ell proposa abaixar els salaris un 20% a Espanya per guanyar productivitat. Jo proposo productivitat cap amunt, reforma brutal del sistema educatiu, de les regulacions que fan que les empreses treballin, del sistema financer, crèdits a xavals que estan inventant coses d'internet. Reformes brutals a tot arreu perquè les empreses i els treballadors tornin a ser productius.

Les receptes socialdemòcrates no funcionen?

Els keynesians pensen que al món només hi ha demanda, però aquesta crisi no és una crisi de la demanda sinó financera, causada per l'excés de deute públic; per tant, la solució no pot ser endeutar-se més.

Creix la desigualtat entre rics i pobres.

No és veritat, les desigualtats són com el colesterol, n'hi ha de bones i n'hi ha de dolentes. Que hi hagi senyors com el Millet o com el Maddoff s'ha de perseguir, castigar, eliminar, però els senyors que s'inventen l'iPhone, o Microsoft, o Facebook han de tenir premi perquè si no això s'aturarà, i aquesta gent genera riquesa. Les desigualtats al món cada cop són més petites: la Xina, l'Índia, l'Àfrica estan creixent molt de pressa i estan reduint desigualtats.

És un economista de dretes?

No, els economistes de dretes volen ficar-te la mà a la bragueta, prohibir els matrimonis gais, l'avortament, tenen ideologia religiosa i són esquizofrènics, perquè no volen que el govern et foti la mà a la cartera però sí a la bragueta. Les esquerres diuen que el govern t'ha de ficar la mà a la cartera, però que la gent a casa seva faci el que vulgui. Jo no sóc ni de dretes ni d'esquerres, no vull que em toquin la bragueta ni la cartera. Els governs no han de tenir rol en l'economia, perquè són uns incompetents.

Exagera per provocar?

Dic el que penso, el que és veritat és que al nostre país no se senten mai veus discordants, hi ha un pensament únic socialdemòcrata i quan algú no ho és sembla que estigui provocant.

Li preocupa caure malament?

Segons a qui. A la meva filla no m'agradaria, a la resta del món no m'importa, no m'afecta gens, tinc una vida interior molt rica i m'abstinc d'esbrinar el que pensa la gent.

Les americanes del seu personatge no el cansen?

No és cap personatge, no suporto la dictadura de les modes, que et diguin quin color es porta. Si tu vols comprar taronja un any que no es porta taronja, no pots. És un atac a la llibertat que no estic disposat a consentir, per això tinc 350 americanes. Em llevo, penso com vull anar disfressat, m'inspiro en els déus del moment i en el clima i si dic rosa fúcsia, la tinc.

S'ha penedit mai del pas pel Barça?

No. Ho hem guanyat tot des que nosaltres vam arribar, i en particular des que hi vaig arribar jo, el 2009, i vam posar Guardiola i no Mourinho. La construcció d'aquest Barça és una de les coses més importants que he fet a la vida.

No suporta els polítics però no ha desaconsellat al seu amic Laporta que s'hi fiqui.

Sóc un gran amant de la llibertat, que la gent foti el que vulgui. Jo no m'hi ficaria mai, però ell fa el que vol. És una persona molt capacitada per ser parlamentari, president, el que vulgui, però crec que és malbaratar el talent ficar-se en la política de Catalunya avui, per administrar misèries.

Expliqui'm el nom de la seva filla.

Es diu XVII, en números romans. Vaig dissenyar el nom perquè es pogués pronunciar diferent en cada llengua. Vaig intentar apuntar-la amb els nostres números però als Estats Units està prohibit, només els presoners tenen números. Vaig posar-li XVII, que s'assembla al meu nom, els vaig dir que XVII era el femení de Xavier en la meva llengua.

L'hi ha perdonat ella?

Sí. Li encanta. Ella té un altre nom, el middle name , que és Úrsula, i molta gent li diu Úrsula, però podent triar, al Twitter ha posat Disset. I a la high school , quan jugava, al darrere de la samarreta hi posava sempre XVII.

Un pare liberal no posa normes?

Estic a favor de les normes, però no que les posi l'estat. La gent s'ha de poder matar, si vol, jugant a golf quan hi ha llamps, conduint o fumant.

Li agrada la bona vida?

Ara la meva parella és una triatleta professional i a més és nutricionista. Llavors has d'anar a dormir d'hora, no pots fumar puros, no pots anar a Luz de Gas.

stats