Música i cinema

Els 10 imperdibles de l'In-Edit

Els cinemes Aribau acullen fins al 7 de novembre una nova edició del festival de documental musical

4 min
Una imatge del documental 'American rapstar'

BarcelonaEls cinemes Aribau de Barcelona acullen des d’aquest dijous fins al 7 de novembre una edició per fi postpandèmica de l’In-Edit, el festival de documentals musicals. Una cinquantena de títols es despleguen en una programació amb almenys una desena d'imprescindibles.

‘American rapstar’

La joventut maleïda del rap inaugura el festival

L’In-Edit s’inaugura aquest dijous amb un documental sobre l’escena de hip-hop que es va desenvolupar a la plataforma SoundCloud. American rapstar, dirigida per Justin Staple, retrata l'emorap disfuncional sorgit al país de Trump i l’addicció als opiacis i que compta amb màrtirs com XXXTentacion, assassinat als 20 anys després d’acumular diverses condemnes, una de les quals per violència masclista; i Lil Peep, mort de sobredosi als 21 anys. Es pot completar amb Crestone, un film de rapers de SoundCloud fumats al desert.

‘Algo salvaje. La historia de Bambino’

Recordant el príncep de la rumba flamenca

Bambino ha sigut oblidat i reivindicat diverses vegades des que va morir el 1999 als 59 anys. Hi ha reivindicacions constants i de culte militant que venen de lluny, com la del bar Leo de la Barceloneta, i d’altres que miren d’acostar-se des del present a la figura del príncep maleït de la rumba flamenca. És el que fa Paco Ortiz en aquest documental en què participen José Mercé, Justo Molinero, Ricardo Pachón i la periodista barcelonina Silvia Cruz Lapeña, que amb una frase sintetitza el poder salvatge de Bambino: “Cantava sobre amors que no són rutinaris”.

‘Fanny: the right to rock’

El dret de les dones a fer rock els anys 70

Una de les virtuts de l’In-Edit és donar espai a històries de pioneres sovint menystingudes pel relat oficial. És el cas de Fanny, el grup de les germanes Jean i June Millington, dues nord-americanes d’origen filipí que al principi dels anys 70 van decidir fer rock, aleshores un camp que semblava prohibit per a bandes exclusivament femenines. Com diu el títol, es tractava de reclamar el dret de fer rock. El film el dirigeix Bobbi Jo Hart, responsable també d’un documental sobre la selecció de futbol femení canadenca, un altre àmbit on les dones han reclamat el dret de ser-hi.

‘L’home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa’

Paraula de cantautor galàctic

Les converses amb Jaume Sisa són imprescindibles. Ja ho van ser les que va mantenir amb el periodista Donat Putx, i que van donar lloc al llibre Jaume Sisa, el comptador d’estrelles (2015). I ara són Joan Celdran Danés i Àngel Leiro qui fan parlar el cantautor galàctic en un documental que, gràcies a la coproducció de TV3 i TVE, compta també amb un tresor d’imatges d’arxiu.

‘Nueve Sevillas’

El flamenc sense cotilla

Heterodoxos de mena, l’activista flamenc Pedro G. Romero i el productor Gonzalo García Pelayo signen un documental construït a partir de nou retrats triats amb tota la intenció i de diverses actuacions que expliquen la saludable resistència del flamenc a ser considerat un art encotillat per etiquetes i convencions comercials. La llista de participants és tremenda: Rocío Márquez, Rosalía, Israel Galván, el Niño de Elche, Rocío Molina, Sílvia Pérez Cruz, Los Mellis...

‘Jane by Charlotte’

Mare i filla cara a cara

Jane Birkin i la seva filla Charlotte Gainsbourg han treballat plegades en pel·lícules com la molt recomanable Kung-fu master! (1988) d’Agnès Varda, i escenaris diversos; fins i tot van compartir roda de premsa i cartell al Primavera Sound del 2018. Ara mare i filla xerren davant la càmera per explicar-se alegries i angoixes, sovint amb la presència inevitable del record de Serge Gainsbourg.

‘Crock of gold: a few round with Shane MacGowan’

Una trobada amb l'ànima i l'alè dels Pogues

La secció Gran Pantalla de l’In-Edit ofereix l’oportunitat de veure aquest documental sobre el cantant dels Pogues que es va estrenar l’any passat al Festival de Cinema de Sant Sebastià. Julien Temple, cronista audiovisual dels Sex Pistols, fa el que anuncia el títol: explicar la vida de Shane MacGowan fent-lo compartir barra o taula amb Gerry Adams, Johnny Depp, Bono, Nick Cave, Elvis Costello i Bobby Gillespie, entre altres.

‘Tina’

Vida i supervivència d'una estrella

Des que es va estrenar a la Berlinale al febrer, aquest documental sobre Tina Turner ha fet camí per festivals de tot el món i ara arriba a Barcelona. Com va explicar Xavi Serra a l’ARA, Tina, codirigit per Daniel Lindsay i T.J. Martin, recorre la carrera de la cantant a través d’imatges d’arxiu, filmacions domèstiques i àudios d’entrevistes tan importants com la que Turner va concedir el 1981 a People –30 milions de lectors– per explicar per primer cop els abusos a què la va sotmetre el seu exmarit, Ike Turner.

‘Idles’

La penúltima esperança del rock

L’In-Edit programa documentals dedicats a Caetano Veloso, Billie Holyday, Frank Zappa, Laurent Garnier, Dinosaur Jr, Francesc Burrull, Poly Styrene, Héroes del Silencio, Throbbing Gristle... Entre aquests noms propis destaca el del grup britànic Idles, protagonista de Don’t go gentle: un retrat sobre la penúltima esperança del rock covada. Marginació, supervivència, drama i èxit en 75 minuts.

‘No somos nada. La Polla Records’

Aquell punk radical basc...

El cineasta Javier Corcuera va compartir amb Fermin Muguruza el film Checkpoint rock: canciones desde Palestina (2009), i fa un parell d’anys va dirigir un documental sobre el poeta i guerriller peruà Javier Heraud. Ara s’endinsa en la història de La Polla Records estirant el fil de les aventures del cantant Evaristo Páramos, “un nano normal... amb les seves idees”, tal com recorda la seva mare. Serà la cloenda del festival.

stats