Teatre

El Tricicle celebren 35 anys als escenaris: 10 espectacles que han fet història

Repassem en 10 imatges i 10 vídeos espectacles com 'Manicomic', 'Slastic, 'Sit' o 'Garrick', que han triomfat arreu del món

Trenta-cinc anys de teatre, sis milions d'espectadors i interpretacions d'espectacles arreu del món. Carles Sans, Joan Gràcia i Paco Mir es van conèixer en una trobada d'arts escèniques a Menorca, i poc temps després van convertir-se en companys a l'Institut del Teatre especialitzats en pantomima i art dramàtic. L'1 de novembre de fa 35 anys van fer la seva primera actuació a Breda i es van convertir en El Tricicle.

Repassem la seva trajectòria en les seves 10 obres més importants:

1. Debut a Breda i al teatre El Llantiol (1979)

La primera actuació dels tres actors com a companyia va ser l'1 de novembre del 1979 a Breda, moment en què una antiga nòvia de Sans va suggerir el nom de 'Tricicle', fent referència a les tres rodes que formaven els tres components del grup. El sou d'aquella nit va ser simbòlic: els van oferir un sopar de conill amb cargols. Un any després, va ser el teatre El Llantiol de Barcelona qui va acollir la seva primera representació, per la qual van cobrar mil pessetes cadascun.

2. 'Manicomic' (1982), sala Villarroel

La combinació de tècniques de màscara, pantomima, gag i clown va permetre a El Tricicle arribar a l'èxit a 'Manicomic', una obra que va fer riure el públic fins i tot abans que els tres protagonistes sortissin a escena. Una combinació d'esquetxos de situacions influenciades per diferents artistes que va ser l'inici de la popularitat de la companyia.


3. 'Exit' (1984), sala Villarroel

El primer espectacle monotemàtic d'El Tricicle va ser 'Exit' en el context d'una sala d'aeroports i l'interior d'un avió, per on passaran hostesses, turistes, pilots i executius, entre d'altres. Aquesta va ser una carta de presentació excepcional per sortir al mercat europeu. La van poder representar als Estats Units, França, Finlàndia, el Japó, Holanda, el Regne Unit, Alemanya, Grècia i Itàlia.


4. 'Slastic' (1986), Teatre Principal d'Alacant

Si bé totes les obres d'El Tricicle tenen desenes de moments divertits, 'Slastic' va esdevenir famosa per mostrar Sans, Mir i Gràcia en bolquers interpretant tres nadons. La connexió principal entre tots els esquetxos era el món de l'esport –memorable, l'esquetx del tennis–, i l'espectacle va omplir tots els teatres de l'Estat i europeus on es va programar.


5. 'Terrrific' (1992), Centro Cultural de la Caja de Canarias (CICCA) de Las Palmas

L'èxit d'El Tricicle augmentava a mesura que anaven creant més espectacles. L'any olímpic per a Barcelona va ser també l'any en què el grup teatral va tornar als escenaris produint i protagonitzant 'Terrrific', un espectacle on l'argument succeïa en una casa del terror, amb esquetxos on els actors feien de visitants, moderadors i personatges que havien de provocar por als visitants.


6. 'Entretres' (1996), Teatre Victòria

Assolit ja l'èxit, 'Entretres' va ser una nova producció que El Tricicle va poder representar durant tres anys per tot Europa. L'obra se centrava en un apartament, on els tres actors combinaven a la perfecció les diferents històries dels esquetxos.


7. 'Tricicle 20' (1999), Teatre Victòria

La companyia va voler commemorar el seu 20è aniversari fent un recopilatori dels millors gags i esquetxos de les seves anteriors obres, entre els quals hi tornava a haver el famós gag dels tennistes de 'Slastic'.


8. 'Sit' (2002), Teatre Principal d'Alacant

La cadira és un fet indispensable a la vida de l'ésser humà des de temps immemorables. La companyia teatral va agafar aquest concepte com a punt de partida de 'Sit', fent que la cadira fos un quart element d'El Tricicle, una situació amb la qual el públic es va sentir reflectit.


9. 'Garrick' (2008), Teatre Poliorama

El nom de l'espectacle prové de l'actor del segle XVIII David Garrick, intèrpret de papers tan divertits que fins i tot els metges recomanaven als seus pacients que assistissin als seus espectacles. L'obra d'El Tricicle pretenia fer riure fins a l'últim minut al públic basant-se en el tema del riure.  


10. 'Bits' (2012), Teatre Poliorama

L'últim espectacle de la companyia es basa en un concepte molt senzill: si el bit és la unitat mínima d'informació, el gag és la unitat mínima d'humor. El Tricicle celebra el seu 35è aniversari amb aquest espectacle que es va estrenar el 2012 al Teatre Poliorama. Aquest cap de setmana, actuen a Vic.