Arquitectura

5 (+1) 'hits' del festival 48H Open House Barcelona

L'arquitectura mediterrània és la protagonista en un any dedicat a Coderch i Miralles

5 min
L'Insitut Francès és un dels edificis més coneguts de José Antonio Coderch

BarcelonaEn l’arquitectura del passat es poden trobar solucions per afrontar els reptes de futur del sector. Per això l’arquitectura mediterrània serà la protagonista de la 12a edició del festival d’arquitectura 48H Open House Barcelona, que se celebra aquest cap de setmana a Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Vilassar de Dalt i, per primera vegada, Sitges. “Es va construir molt amb els materials locals fins als anys 60 –afirma la directora del festival, Elisenda Bonet–. Volem recuperar aquest passat arquitectònic perquè pensem que l’arquitectura del futur s’hi ha d’inspirar, pel respecte al medi ambient, perquè no es construïa on no s’havia de construir, com les rieres i les zones de costa, que poden caure amb els temporals”. Així, entre els 227 edificis que es podran visitar en aquesta edició es pot traçar una línia que va des d’algunes masies com les de Can Zam i Torreribera, a Santa Coloma de Gramenet, i Can Colom, a l’Hospitalet de Llobregat, fins a la premiada restauració de la Torre de les Aigües del Besòs. Entre les obres més antigues i les més recents hi ha figures com José Antonio Coderch, que és l’Arquitecte de l’Any, i Enric Miralles, de qui es commemora el 20è aniversari de la mort un any després de l’efemèride arran del covid. 

“Coderch va aconseguir repensar la tradició mediterrània agafant el model de la que s’estava fent a Europa, i això va donar una arquitectura de molta qualitat que continua inspirant els arquitectes d’avui”, explica Bonet. Es podran visitar alguns dels seus treballs més coneguts, com l’Institut Francès, les Torres Trade i l’ampliació de l’Escola d’Arquitectura de la UPC, i descobrir els edificis sitgetans del carrer de Sant Muç. De Miralles es podran visitar des dels seus edificis inicials, fets amb Carme Pinós, com l’Institut La Llauna (Badalona), fins als últims, com el Parc Diagonal Mar, desenvolupat amb Benedetta Tagliabue. Entre els hereus d’aquesta arquitectura mediterrània també hi ha un bloc d’habitatges molt compromès mediambientalment i socialment, els de Roldán Berengué a la fàbrica Fabra i Coats, premiats amb el FAD i a la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme. Aquesta és la segona edició pandèmica del festival, però només cal inscriure’s en 25 dels 227 edificis que estaran oberts gratuïtament.

Can Colom: una masia des del segle XVIII fins avui

Aquesta masia, que ha quedat dins el nucli urbà de l'Hospitalet de Llobregat, té moltes vides: es remunta als segles XVIII i XIX, va patir nombroses transformacions i afegits al llarg del temps, com la construcció d'una capella neogòtica, i l'arquitecta Meritxell Inaraja, coneguda per haver rehabilitat la Seca de Barcelona per fer-hi l'Escenari Joan Brossa, la va rehabilitar perquè acollís el Centre d'Atenció a la Dona (CAID). Estarà oberta dissabte d'11 a 14 h i de 16 a 19 h.

La masia Can Colom

El referent europeu de la Torre de les Aigües del Besòs

El col·lectiu multidisciplinari BCN Water Tower Team, format pels arquitectes Antoni Vilanova, Eduard Simó i Joana Olona, i per la geògrafa i historiadora Mercè Tatjer, es va emportar al maig el premi Europa Nostra 2021, un dels més importants de la Unió Europea en el marc del programa Creative Europa, per la rehabilitació del conjunt històric de la Torre de les Aigües del Besòs entre el 2010 i el 2019. Les obres inclouen la restauració general de la Torre i la de la Casa de Vàlvules i el condicionament interior de la Casa de Vàlvules com a seu de l’Arxiu Històric del Poblenou (AHPN). Es podrà visitar dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 18 h.

La Torre de les Aigües del Besòs després de ser restaurada

Els habitatges sitgetans de Coderch

Josep Antoni Coderch va ser arquitecte municipal de Sitges i, com diu Elisenda Bonet, va aconseguir "repensar la tradició mediterrània agafant el model de la que s'estava fent a Europa, i això va donar una arquitectura de molta qualitat que continua inspirant els arquitectes d'avui". En paral·lel a edificis més coneguts a Barcelona, com les Torres Trade, l'ampliació de l'Escola d'Arquitectura de la UPC i l'Institut Francès, es podran descobrir els del carrer de Sant Muç de Sitges. Diumenge d'11 a 14 h i de 16 a 19 h.

Habitatges de Josep Antoni Coderch al carrer Sant Muç (Sitges)
L'habitatge que hi ha a la coberta de l'Institut Francès, de José Antonio Coderch

Viure dins el recinte de la Fabra i Coats

José Miguel Roldán i Mercè Berengué van superar amb escreix el repte de fer habitatges dins l'antiga fàbrica de la Fabra i Coats: és la primera vegada que es fa habitatge social de fusta dins un edifici patrimonial i van aconseguir que 55 de cada 100 metres siguin recuperats. Es podrà visitar diumenge de 10 a 14 h.

Habitatges a l'antiga fàbrica Fabra i Coats
Habitatges socials i la seu de la Colla Castellera Jove de Barcelona a la Fabra i Coats, de José Miguel Roldán i Mercè Berengué

L'institut d'Enric Miralles i Carme Pinós

L'entrada de l'edifici, que funciona com si fos un porxo exterior, com si la ciutat entrés dins l'edifici, va ser clau en com Enric Miralles i Carme Pinós van transformar una antiga fàbrica d’envasos metàl·lics a Badalona, coneguda com La Llauna, en un institut de secundària. Van ser guardonats amb el premi FAD de rehabilitació de l’any 1986. Es podrà visitar dissabte d'11 a 14 h i de 16 a 19 h.

Interior de l'Institut de Llauna, d'Enric Miralles i Carme Pinós

L'antiga Torre Agbar

El públic que prefereixi visitar edificis més icònics trobarà una àmplia oferta, amb edificis com la Torre Jean Nouvel, més coneguda pel seu nom anterior, la Torre Agbar (dissabte d'11 a 14 h i de 16 a 19 h); el debutant Maremàgnum, la coberta del qual estarà oberta (dissabte i diumenge de 10 a 14 h i de 16 a 19 h), i el World Trade Center (dissabte i diumenge de 10 a 18 h), que també és una novetat al festival.

El World Trade Center en una vista aèria
L'antiga Torre Agbar, ara coneguda com a Torre Jean Nouvel, en una imatge d'arxiu
stats