Música

Adeu a Patxi Andión, la veu rogallosa d'esquerres

El cantant i actor mor als 72 anys en un accident de trànsit

L'apogeu del cantant i actor Patxi Andión (1947-2019) es remunta als anys 70 i 80, però la seva aportació va quedar gravada en la memòria col·lectiva per la seva lluita antifranquista i per capturar la història del seu temps en temes com El maestro i Samaritana. Per això la seva mort aquest dimecres al matí en un accident de trànsit ha despertat una onada de reaccions en el món cultural i el polític. El ministre de Cultura, José Guirao, l'ha definit com "un cantautor compromès, que va prestar la seva veu rogallosa a la causa de la democràcia". "Algunes cançons amb les quals vam créixer van ser premonitòries", ha afegit el cineasta Montxo Armendáriz, potser recordant que dues de les cançons del primer disc d'Andión, Canto i La Jacinta, es van prohibir per la censura.  Precisament l'afany d'Andión per la cançó protesta va fer que un dels seus discos, Cancionero prohibido, fos vetat a la majoria d'emissores, cosa que el va obligar a retirar-se del món musical durant un temps. L'últim treball d'Andión, La hora del lobicán, va aparèixer l'any passat per commemorar el 50è aniversari de la seva trajectòria. Un dels seus grans èxits va ser Una, dos, tres..., dedicat a El Rastro.

Patxi Andión –el seu nom complet era Patxi Joseba Andión González– va morir ahir poc abans de les nou del matí en un accident de trànsit al terme municipal de Cubo de la Solana, a la província de Sòria, després que el Land Rover que conduïa sortís de la carretera. Tot i que va néixer a Madrid, Andión sempre es va sentir basc perquè la seva família, que era republicana, s'hi va traslladar quan era un nen. Al llarg de la seva carrera va compondre més de 500 temes, va publicar diversos llibres de poemes i la novel·la La virtud del asesino.

Durant els anys de joventut va formar part dels grups Los Dingos i Los Botos, i després de ser testimoni del Maig del 68 a París va tornar a Espanya i va col·laborar amb Luis Eduardo Aute i va compondre temes per a Mari Trini. També va treballar d'actor, en pel·lícules com La otra alcoba, d'Eloy de la Iglesia, i va fer el paper del Che a l'òpera rock Evita, amb Paloma San Basilio.