Música

Adrià Puntí avançarà el proper treball al Mercat de Música Viva de Vic

El cantautor gironí no publica disc amb noves cançons des de 'Maria' (2002). Altres grups que presentaran novetat són Raimundo Amador, Marlango i Kepa Junkera

El Mercat de Música Viva de Vic ja escalfa motors i aquest divendres s'han presentat les principals novetats i les línies generals del certamen. El director artístic del MMVV, Marc Lloret, ha assenyalat que una vintena d'artistes, dels 57 que participaran a la mostra, estrenaran treball discogràfic en primícia. Entre els autors, destaca especialment la novetat d'Adrià Puntí –que el 2015 publicarà nou disc després de 12 anys–, i també les de Raimundo Amador, Marlango i Kepa Junkera.

El Temple Romà s'incorpora com a nou espai als vuit ja existents i servirà per presentar un treball de Xavi Lloses, guanyador del Premi Puig-Porret de l'any passat, i que consisteix en un orgue de bombolles. La música omplirà els carrers de la capital d'Osona del 18 al 21 de setembre.

L'objectiu principal del MMVV, segueix en la línia de les edicions que el precedeixen i se centra en acostar la música del país i internacional al ciutadans, però sobretot esdevenir un punt de trobada entre professionals del sector musical per contribuir a dinamitzar la indústria musical del país. En l'última edició, la contractació va suposar un volum de 2'6 milions d'euros (segons un estudi de la UOC), que correspon a la signatura de 565 contractes.

El concert inaugural d'aquesta edició anirà a càrrec de Roger Mas i el grup gal·lès Plu en un espectacle que es presenta com a punt de trobada de dues cultures "petites, riques, amb llengua pròpia i amb uns trets distintius que identifiquen a l'una amb l'altra", ha apuntat Lloret. La música tradicional, el folk i la cançó són el punt de partida dels gal·lesos, com també ho és per a Roger Mas. Es tracta d'una producció pròpia del festival "creativa i que segur que sorprendrà el públic", ha afegit el director artístic.

20 estrenes en primícia

De seixanta concerts, bona part seran presentacions de novetats discogràfiques. Es podran veure per primera vegada les noves creacions d'Adrià Puntí, Raimundo Amador, Marlango, Kepa Junkera, Ian Sala, The Mamzelles, Miquel Serra, Ocellot, Hombres Bala, Pau Vallvé, Marc Parrot, Brighton 64, Anna Roig i l'ombre de ton chien, Toni Xuclà, Germà Aire, Beach Beach, Eskorzo, Fundación Tony Manero, 17 hippies i Zebda.

Tot i que la programació no està totalment tancada, la meitat dels grups són catalans, mentre que un 25% provenen de l'Estat espanyol i l'altre 25% són propostes internacionals. Pel que fa als estils musicals, el MMVV sempre ha defensat la diversitat d'estils musicals per donar una major i millor sortida als grups de totes les escenes i per propiciar més possibilitats de contractació. Lloret ha explicat que en la programació d'enguany, s'ha fet un esforç per augmentar la presència de la 'World Music' i el jazz, que en la passada edició, degut al 25è aniversari, va estar menys representada.

Les propostes, doncs, seran diverses i els estils també. Arribaran a Vic els treballs de la 'World Music' de Zebda, 17 hippies, Chekara, Sonido guay ñeñé o les propostes de l'escenari de la Catedral, rebatejat amb el nom 'Atlantic Connection', amb artistes de Portugal, Galícia i Euskadi (Primitive Reason, Oreka i O sonoro maxin). També hi haurà lloc per projectes més transversals com els de Dom la Nena, La Cafetera Roja, Bruut, Guillem Roma o Dry Martina o les The Mamzelles. O d'altres, amb projecció internacional, com Calima, Mambo Jambo i Beach Beach. Lloret ha destacat un altre grup de propostes que venen de fora per introduir-se al mercat català com Marwan, Raúl Rodríguez, Say yes dog o Pérez.

Amb vocació més popular i festiva, els escenaris de la Plaça Major i les carpes del Sucre oferiran els treballs de la Fundació Tony Manero, Joana Serrat, Joan Colomo, Bongo Botrako o Eskorzo. Destaca també el concert de Els Pets, suspès a darrera hora en l'edició de l'any passat en el que havia de ser el concert de presentació absoluta del disc 'L'àrea petita'.

El Mercat de Música Viva de Vic té un pressupost de 833.900 euros. Destaquen les aportacions del Departament de Cultura, amb 353.000 euros, l'Ajuntament de Vic, amb 216.000, i el patrocini de Damm, amb 115.000 euros.