Premis literaris

Alejandro Palomas guanya el Premio Nacional de literatura infantil i juvenil

Amb la novel·la 'Un fill', l'autor barceloní ja havia guanyat el premi Joaquim Ruyra

A finals del 2014,  Alejandro Palomas (Barcelona, 1967) va ser un dels triomfadors de la nit de Santa Llúcia amb 'Un fill', que va aconseguir el premi Joaquim Ruyra. Publicada en català i castellà a Bridge –segell d'Enciclopèdia Catalana–, el llibre acaba de ser guardonat amb el Premio Nacional de literatura infantil i juvenil que atorga anualment el ministeri de Cultura, dotat amb 20.000 euros. El jurat ha destacat que es tracta "d'una obra polifònica, profunda i emotiva que tracta amb originalitat temes actuals, amb personatges que van creixent en una trama que enganxa el lector".

El protagonista de la novel·la juvenil és un nen introvertit, amb un somriure permanent, i un àvid lector. " És una història molt sincera", assegurava Palomas després de rebre el Joaquim Ruyra. "M'interessava molt la mirada i el llenguatge d'un nen i com és capaç de canviar tot el que té al voltant amb la innocència".

Llicenciat en filologia anglesa i màster en poesia al New College de Califòrnia, Palomas ha traduït obres de Katherine Mansfield, Jack London, Oscar Wilde i Gertrude Stein, i ha publicat novel·les com 'El cel que ens queda' (Columna, 2011), 'Agua cerrada' (Siruela, 2012), 'Una mare' (Columna, 2015) i 'Un gos' (Columna, 2016). Palomas va ser finalista del Ciudad de Torrevieja el 2008 amb la novel·la 'El secreto de los Hoffmann', que seria traduïda al català mesos després d'arribar en castellà. 3 anys després seria finalista del Primavera amb 'El alma del mundo' (Espasa). Part de la seva obra ha sigut traduïda a 8 llengües. Alguns dels seus llibres han tingut una gran popularitat: és el cas de l'edició castellana d''Una mare', de la qual Siruela ha fet 11 edicions.