HISTÒRIA
Cultura 08/05/2013

Amsterdam i Basilea batallen per la titularitat dels arxius d'Anna Frank

La fundació dels Països Baixos i la de Suïssa lluiten als tribunals per quedar-se cartes i fotografies de la famosa nena i la seva família, víctimes de l'Holocaust

Efe/ara
2 min
Anna Frank

L'HaiaLa Fundació Anna Frank d'Amsterdam es resisteix a lliurar els arxius que reclama el fons del mateix nom a Basilea, que vol traslladar a Frankfurt la documentació relacionada amb la nena jueva. Es tracta de quatre metres d'arxius amb cartes i fotografies que el fons de Basilea va cedir el 2007 a la fundació d'Amsterdam i que ara vol recuperar per traslladar-los a un nou centre sobre la família Frank que previsiblement obrirà el 2016 a Frankfurt.

La casa-museu on es va refugiar la nena jueva durant la Segona Guerra Mundial, a Amsterdam, ha afirmat: "Lamentem que aquesta disputa hagi arribat tan lluny i esperem que el jutjat d'Amsterdam es pronunciï sobre la propietat d'alguns dels documents", segons la portaveu de la Fundació Anna Frank, Maartje Mostard.

El Fons Anna Frank de Basilea, que té els drets d'autor sobre el diari de la nena, planeja obrir un nou centre en la seva memòria a la ciutat alemanya perquè allà hi ha les arrels de la família, segons ha publicat el diari holandès 'De Volkskrant', un article que ha revifat la polèmica sobre la pugna entre les dues instàncies. Pel museu a Amsterdam la postura de Basilea és contrària a acords fets amb anterioritat entre les dues institucions. "Des de 2002 hem treballat junts per portar tots els arxius a Amsterdam perquè poguessin ser gestionats, estudiats i exposats al públic", ha explicat la portaveu.

Després de la cessió el 2007 dels arxius, la pugna ha arribat als tribunals, que encara s'han de pronunciar definitivament sobre el cas. "El jutjat d'Amsterdam va sol·licitar el juliol de 2012 al Fons Ana Frank de Basilea que lliurés proves per demostrar la propietat d'una part dels arxius, que no està ben definida", ha indicat la portaveu, que desconeix quan s'emetrà una sentència judicial definitiva. El jutjat haurà de decidir sobre "la forma adequada per finalitzar un préstec concebut per ser de llarga durada", segons Mostard.

La casa-museu d'Amsterdam ha preferit "no incidir en els comentaris inadequats" d'un membre de la directiva del centre de Basilea al diari 'De Volkskrant' sobre el fet que els gestors de la residència de la família Frank a Amsterdam repeteixen la postura dels nazis als anys quaranta que van voler "arrabassar" les propietats dels Frank.

stats