Banksy decora a Betlem un hotel amb vistes al mur israelià

L'acció de l'artista britànic denuncia les polítiques d'ocupació del govern d'Israel

Banksy ha decorat les sales de l'hotel The Walled Off de Betlem, a la Cisjordània ocupada, les habitacions del qual tenen vistes al mur de separació construït per Israel. En el mural de Banksy que presideix l'habitació número 3, un policia de frontera i un palestí mantenen una guerra de coixins.

El segell de l'artista marca cada habitació de l'hotel, que estarà obert a partir de l'11 de març, amb preus a partir de 28,4 euros la nit.

L'hotel és a l'àrea C de Cisjordània, sota control militar d'Israel, de manera que tant palestins com israelians podran visitar-lo, i els rètols estan escrits en anglès, àrab i hebreu. Des de les finestres es veu el mur de formigó que Israel va aixecar el 2003. El director de l'establiment, Wissam Salsah, l'ha descrit com "l'hotel amb les pitjors vistes del món", segons recull 'Times of Israel'. El nom de l'hotel fa referència a la cadena d'hotels de luxe Waldorf i al mur: en anglès, 'walled off' significa 'tapiat', 'separat per un mur'.

Banksy ha estat en diverses ocasions en territoris palestins, on ha deixat la seva marca al mur amb grafits emblemàtics com el de la nena que vola subjectant uns globus o el de l'home que retira la paret com si fos una cortina i mostra el mar.

Convertit en una icona de llibertat i denúncia sobre el conflicte palestinoisraelià, els dibuixos d'aquest artista britànic són part de les rutes que els visitants fan pels territoris ocupats i apareixen en els souvenirs que els turistes compren a Cisjordània. En les seves incursions secretes, el dibuixant, d'identitat desconeguda, va visitar la franja de Gaza el 2015, on va realitzar diverses il·lustracions per denunciar una operació militar israeliana.