Publicitat
Publicitat

Baudelaire segons Roberto Calasso

Amb La Folie Baudelaire , l'editor i escriptor Roberto Calasso ofereix una aproximació personalíssima -amb tot el que això comporta de singular, però també d'arbitrari- a la figura i a l'obra de Charles Baudelaire, al seu món i a la seva època. Barrejant gairebé tots els gèneres existents -des de l'assaig socioliterari fins a l'apunt biogràfic, l'evocació poètica, la crítica textual, la narració, l'anàlisi cultural, l'exploració històrica i la disquisició quasi filosòfica-, Calasso ha elaborat un llibre inclassificable, complex i imprevisible, que fascina, desconcerta, fatiga i ensenya al lector en funció de quins són els seus gustos i interessos.

Més proper a la literatura de creació que no a l'assaig pròpiament dit, La Folie Baudelaire no planteja una tesi que pretengui demostrar. Tampoc articula un discurs en el qual s'hi puguin trobar una sèrie d'idees-força que dialoguen entre elles, es rebaten i es complementen.

Construït a còpia d'associacions, o de soterrades correspondències que l'autor treu a la llum gràcies al seu poderós arsenal de lectures, aquest llibre funciona sobretot com un aiguabarreig en què, boirosament, es va revelant el París més turmentat i més genial de la segona meitat del segle XIX. La profusió de cites i referències és tan desbordant que, de vegades, és inevitable pensar que el més meritori del llibre són les incomptables lectures que cal haver fet per escriure'l.

Popurri d'idees i d'escenaris, de personatges i de situacions, d'amor i de mort, d'humor i de tragèdia, a les pàgines de La Folie Baudelaire hi conviuen, al costat de l'autor de Les flors del mal i dels seus conflictes amb la mare i de les seves misèries sentimentals i del seu geni com a poeta i crític d'art, la batalla estètica que va enfrontar els partidaris d'Ingres i els de Delacroix, les peripècies de Degas i de Manet, les vicissituds del prodigiós Rimbaud i les mesquineses de l'astut crític literari Sainte-Beuve, una breu investigació dels conceptes de modernitat i de decadència i un llarg i brillant etcètera.

Escrit en una prosa densa i sòlida, potser en ocasions un pèl narcisista, La Folie Baudelaire és un llibre tan irregular com suggeridor.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT