Cas Sixena: el jutge admet la demanda del Museu de Lleida contra les monges santjoanistes

Les representants de l'orde santjoanista hauran de comparèixer per primera vegada al jutjat per explicar el seu posicionament sobre el litigi. El museu lleidatà defensa que està facultat per retenir les 44 peces que té als seus fons fins que les religioses paguin les despeses de conservació

El jutjat número 2 de Rubí ha admès a tràmit la demanda que el Consorci del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal va presentar el 20 de juliol contra les monges santjoanistes. El museu, que ha fet pública la notícia amb un comunicat, vol acollir-se al dret de retenció de les 44 obres de Sixena que hi ha als seus fons i que són al centre d'un dels dos litigis artístics que enfronten Catalunya i l'Aragó –l'altre es concentra als murals romànics del monestir de Santa Maria de Sixena conservats al Museu Nacional d'Art de Catalunya–. L'acceptació a tràmit suposa que les monges representants de l'orde santjoanista hauran de comparèixer al jutjat per primera vegada per explicar el seu posicionament sobre el litigi.

El Consorci defensa que pot retenir les peces fins que la comunitat religiosa pagui les despeses de la seva conservació des del 1999. La institució també subratlla que aquesta demanda no significa que comparteixi la sentència del jutjat d'Osca que va declarar nul·la l'operació de compravenda per part de la Generalitat.

http://www.ara.cat/cultura/entendre-litigi-Del-monestir-Sixena_0_1506449372.html

La jutge d'Osca va ordenar al juliol l'execució provisional del retorn de les obres de Sixena conservades a Lleida i un conjunt d'objectes conservats al MNAC. Mentre que el MNAC sí que va retornar 53 objectes que tenia a les reserves, la conselleria de Cultura no va retornar les obres conservades a Lleida perquè formen part d'un patrimoni català catalogat.

A l'agost, el conseller de Cultura, Santi Vila, va afirmar que retornar les obres d'art sacre en litigi conservades al Museu de Lleida "violentaria" tot l'ordenament legal a Catalunya, i va reiterar que no es pot demanar al Govern que compleixi una sentència concreta, "que només té una execució provisional", i violentar lleis de patrimoni i de museus.

Més continguts de