Música
Cultura 23/12/2019

L'Orfeó incuba un Sant Esteve compromès i reflexiu amb l'actualitat

El camí a Betlem, entès com la recerca de sentit, és l'eix del concert, que ja ha exhaurit entrades

Valèria Gaillard
2 min
El concert de Sant Esteve del 2019.

BarcelonaEls cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau escalfen motors per a una de les cites més importants de l'any: el tradicional concert de Sant Esteve que cada 26 de desembre serveix per mostrar i compartir amb el públic la feina de la família coral al Palau de la Música Catalana. En total pujaran sobre l'escenari més de 300 cantaires en aquesta cita multitudinària.

El concert, dirigit pel titular Simon Halsey, presenta quatre estrenes, ja que és "un aparador de la nova creació", tal com defensa el mateix director. Es cantaran per primer cop el Cant dels joves, de Carles Prat; Inventar el naixement, de l'artista resident al Palau Joan Magrané amb lletra de Blanca Llum Vidal; Camí de Nadal, de Marian Marquez, i Una estrella cau al prat, de Josep Vila i Casañas. Aquesta última serà dirigida pel subdirector dels cors Pablo Larraz, molt emocionat perquè Vila va ser el seu mestre.

No hi faltaran tampoc compositors com ara Manuel Oltra (Cap a Betlem van dos minyons) i Antoni Nicolau (Captat), o bé els contemporanis Arvo Pärt, Bob Chilcott i György Orbán, sense oblidar "l'imprescindible" –en paraules de Halsey– J.S. Bach, que hi serà present amb un fragment de la tercera cantata de l’Oratori de Nadal. A més, es repetirà el Poema èpic de Nadal de Marc Timón, que "és una obra molt reeixida i que va causar un gran impacte l’any passat", explica Halsey.

"El drama al Mediterrani"

Tot i no haver-hi un tema central, sí que moltes de les nadales versen sobre el camí cap a Betlem, i aquest, entès com una recerca personal de sentit, és un dels eixos temàtics del concert de Sant Esteve d'enguany. "Són cançons festives però alhora no poden obviar el que està passant a prop, al Mediterrani, i el drama que viuen moltes persones cada dia", diu Pablo Larraz. Per mostrar aquest contrast, els cors cantaran el Cap a Betlem seguit de La mia stella, d'Ivo Angognini, "una peça contemporània que s'inspira en el nen mort a la platja de Lampedusa".

Amb totes les entrades exhaurides des de fa dos mesos, la vetllada es retransmetrà en directe per TV3, i Catalunya Ràdio i Catalunya Música conjuntament, en un especial conduït per Olga Cardús. El canal 33 en farà una reemissió a les 0.15 h. Concebut en format televisiu, Dani Coma n’assumeix per tercer cop la direcció escènica. L'any passat fins a 180.000 persones van seguir el concert per televisió.

De gira amb Dudamel

"Hem tancat un any brillant pel que fa a l'activitat dels cors de la casa", ha subratllat Joan Oller, director del Palau de la Música durant la presentació del concert. Entre les pròximes cites internacionals dels cors hi ha la gira amb Gustavo Dudamel, que portarà l'Orfeó Català i el Cor de Cambra al Teatro Real, Dortmund, Luxemburg i, entremig, a la catedral de Colònia a l'abril en un concert en el qual només cantaran els cors. A més, amb motiu del centenari del Cor Simfònic de la Ciutat de Birmingham al maig, el Cor Jove ha sigut convidat a oferir un concert sota la batuta de Halsey, que n'és el director, i Esteve Navona, director del Cor Jove. Una de les peces que cantaran és Cant dels joves, de Carles Prat.

stats