Premi Nèstor Luján per a la primera novel·la de pirates catalans

Columna publica 'El pirata de Cala Morisca', que David Martí situa a Sitges

El premi Nèstor Luján de novel·la històrica ha premiat la primera novel·la catalana que s'emmarca en la tradició de pirates, corsaris i navegants. 'El pirata de Cala Morisca', de David Martí, narra la història d'un senzill pescador de Sitges, Amat Vidal, que es veu empès a fer de pirata al Carib encegat per un amor impossible i per culpa d'un secret familiar. L'autor afirma que aquest llibre d'aventures és "un homenatge als clàssics de tota la vida" que llegia de petit, de nit i amagat sota els llençols armat amb una llanterna, com Stevenson, Verne, Salgari i Patrick O'Brian. David Martí (Barcelona, 1970), autor de sis novel·les, entre les quals hi ha 'Les bruixes d'Arnes' i 'La metgessa de Barcelona', va penjar el vestit i la corbata d'executiu de projectes tecnològics fa 8 anys per dedicar-se a l'escriptura. "El premi confirma que no em vaig equivocar", diu. El llibre, que ja es pot trobar a les llibreries publicat per Columna, ha estat seleccionat entre 26 finalistes i ha rebut 4.000 euros.

L'acció se situa al 1778, poc després que Carles III signés el decret de lliure comerç amb Amèrica, que va motivar els agosarats i emprenedors a fer-hi negoci per tornar-ne amb vaixells plens de grans riqueses. És l'època del tràfic d'esclaus i de l'auge de la pirateria, també al Mediterrani. Maria Carme Roca, membre del jurat, destaca que és "una novel·la d'aventures nostrada, perquè el nucli principal és a Sitges, però que transcendeix a l'oceà Atlàntic i al Carib". També destaca el carisma del protagonista, un home amb els valors del coratge, l'amistat, la humilitat, la fidelitat, que acaba convertint-se en un heroi pirata: "A vegades dins nostre tenim qualitats o defectes que no havíem detectat. I aquest és un noi noble i amb sentiments que descobreix que pot ser cabdill pirata", diu Roca. "És una persona a qui les circumstàncies obliguen a decidir si vol jugar o no, i quan s'hi troba, juga", diu Martí, que ha escrit el llibre al llarg de l'últim any. L'editora Glòria Gasch assegura que és una novel·la 'crossover' plena de "girs constants de la trama" i "amb un ritme veloç i efectiu com si es tractés d'una goleta navegant". L'amor seria el vent que inflaria les veles.

Al premi, que en edicions anteriors han guanyat Tània Juste, Jaume Clotet i Xulio Ricardo Trigo, s'hi havien presentat 26 originals. El jurat està format per Glòria Gasch, Tin Luján, Vicent Sanchis, Jaume Sobrequés i Maria Carme Roca.

Més continguts de