TEATRE
Cultura 17/01/2013

Vicky Peña interpreta María Moliner, creadora del diccionari alternatiu al de la RAE

El Teatre Romea estrena 'El diccionario' aquest dijous, una obra del debutant Manuel Calzada i dirigida per José Carlos Plaza

Laura Serra
1 min

BarcelonaMaría Moliner va ser la filòloga que va inventar, als anys 60, el 'Diccionario de uso del español'. "Va adonar-se que hi havia paraules del diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola que tenien un matís ideològic. Per exemple, la paraula 'dictador', explica Manuel Calzada, que denuncia que no és un fet tan antic, ja que la RAE ha modificat la definició de 'referèndum' o 'nacionalisme' recentment. Per això, Moliner va dedicar la seva vida a fer un diccionari més ampli, acurat i rigorós, en una època en què les dones no tenien llibertat més enllà de la cuina de casa.

Quan Manuel Calzada va descobrir que Moliner havia mort el 1981 d'una malaltia que li esborrava la memòria i li feia perdre el poder de la paraula, va escriure l'obra 'El diccionario', que s'ha estrenat al Teatro de la Abadía de Madrid i que aquest dijous arriba per fer una estada de 4 setmanes al Teatre Romea. Vicky Peña interpreta Moliner, una dona "que va tenir una vida lluminosa, positiva, però que per la seva actitud va quedar relegada a l'ostracisme, a un lloc que no li corresponia donada la seva talla intel·lectual". El franquisme la va col·locar de bibliotecària a una escola tècnica. El teatre la posa sota el focus.

stats