Memòria històrica
Cultura 07/09/2016

Les víctimes de la Guerra Civil per fi es podran identificar

El Govern atén una demanda històrica dels familiars i considera que és "un avenç significatiu per al restabliment de la memòria històrica"

Xavier Cervantes
2 min
El conseller de Salut, Toni Comín, i el de Justícia, Carles Mundó, es donen la mà, amb Raül Romeva al mig, en la presentació del Programa d'Identificació Genètica de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

Barcelona"Estem davant d'un pas molt important en aquest procés per situar-nos com a país que respecta i protegeix la seva memòria històrica", ha dit el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, durant l'acte de signatura del Programa d'Identificació Genètica de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

En l'acte, celebrat aquest dimarts al Palau de la Generalitat, també hi eren el conseller de Salut, Toni Comín, i el de Justícia, Carles Mundó, responsables de dos departaments que participen en l'aplicació del programa conjuntament amb el d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.

Els objectius del Programa d'Identificació Genètica són: constituir una base de dades que ordeni i classifiqui els perfils genètics dels familiars de desapareguts de la Guerra Civil i la dictadura franquista, constituir una base de dades que ordeni i classifiqui els perfils genètics extrets de les restes humanes que es troben en fosses i dur a terme l'encreuament exhaustiu de la informació d'ambdues bases de dades per intentar establir-hi relacions de parentiu i, per tant, determinar identificacions personals mitjançant l'aplicació de metodologies de seqüenciació massiva.

Un programa pioner a l'Estat

El programa, pioner a l'Estat, és d'aplicació immediata i el finançament anirà a càrrec del pressupost ordinari dels tres departaments implicats. Es treballarà a partir del cens de familiars de desapareguts, que actualment té registrades 4.794 persones desaparegudes. En el programa també col·laboraran l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron i l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. "Ens interessa arribar a tothom i treballar amb tothom", ha dit Romeva, que ha recordat la feina de diferents institucions i familiars de persones desaparegudes que "han lluitat per arribar aquí".

"És un avanç significatiu per al necessari restabliment de la memòria històrica, i un pas endavant de Catalunya per resoldre un dèficit democràtic bàsic", ha dit Romeva. "El programa posa fil a l'agulla per fer efectiu el dret de les famílies de recuperar la seva memòria", ha explicat Mundó, que considera que "és un dia molt important per a les famílies que han viscut en silenci tots aquests anys de desconsol. "Tenim un deure amb les víctimes que automàticament es converteix en un dret dels vius, dels familiars de les víctimes de la Guerra Civil", ha afegit Comín.

Romeva, que ha reconegut que és un pas "tardà", ha insistit que es tracta d'un pas que era "ineludible". "No podem anar pel món si no hem reparat abans les ferides que ha deixat el feixisme", ha dit el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. "La Transició va instaurar la desmemòria, i nosaltres hem de mirar la història de cara per construir el nostre futur", ha afegit Romeva.

stats