Art

El Govern interposarà un recurs de revisió del decret que obliga a traslladar les 97 obres d'art de Sixena en litigi

La titular del jutjat número 1 d'Osca insta la Generalitat a enviar les peces a l'Aragó abans del 25 de juliol

El Govern interposarà un recurs de revisió del decret fet públic aquest dimarts a la nit que obliga a traslladar abans del 25 de juliol a Sixena les 97 obres d'art en litigi que es troben a Catalunya. Aquest dilluns  el jutge va desestimar el recurs presentat per la Generalitat contra la sentència del mateix jutjat que ordenava l'execució provisional de la sentència del 8 d'abril, en què obligava a traslladar aquestes peces que ara es troben al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Fons de l'executiu han explicat a l'ACN que "respectaran" i "donaran compliment" a les resolucions judicials una vegada es completin totes les vies de recurs possible.

La titular del jutjat número 1 d'Osca ha assenyalat pel 25 de juliol de 2016 el trasllat a Sixena de les 97 obres d'art en litigi que es troben a Catalunya. Va notificar la data a les parts aquest dimarts, després de desestimar dilluns el recurs presentat per la Generalitat contra la sentència del mateix jutjat que ordenava l'execució provisional de la sentència que ordenava el trasllat de les peces.

L'advocat de l'Aragó, Jorge Español, va anunciar que ha sol·licitat al jutjat que s'imposi una multa de 3.000 euros diaris al MNAC i a la Generalitat durant quinze dies si no compleixen amb aquesta ordre judicial i que si segueixen sense complir-la passat el termini, s'autoritzi a la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Judicial a entrar als dos museus catalans per comissar les obres d'art.

L'execució definitiva del trasllat està encara pendent del recurs presentat per la Generalitat a l'Audiència d'Osca. També s'està a l'espera de la decisió del Tribunal Constitucional (TC), ja que la Generalitat va demanar al TC que declarés la nul·litat de les resolucions judicials dictades pel jutjat número 1 d'Osca en aquest conflicte.

La Generalitat entén que la sentència 48/2015 de 8 d'abril del jutjat d'Osca, així com la decisió de procedir a la seva execució provisional, contradiuen allò que ja va decidir el mateix Tribunal Constitucional en la sentència 6/2012, de 18 de gener.