Cinema

L'Alternativa celebra els 20 anys amb un 30% menys de pressupost

El Festival de Cinema Independent de Barcelona, que arrenca el 18 de novembre, es planteja no celebrar l'edició del 2014 si es perpetua una "situació insostenible"

"Amb molts sacrificis, empenta i esforç per part de l'equip del Festival". Així explica Cristina Riera, una de les directores de l'Alternativa, que el festival estigui celebrant la seva vintena edició en unes condicions "insostenibles". Des del 2010 fins al 2013, el pressupost ha passat de 360.000 euros a 157.000. Enguany, el Festival de Cinema Independent de Barcelona se celebrarà del 18 al 24 de novembre gràcies al compromís de l'equip i a la sensibilitat d'institucions afins, però l'edició de l'any vinent és una incògnita. "És la primera vegada que fem el festival sense saber si l'any que ve serà possible", ha explicat Riera.

La programació de l'edició d'enguany, que tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la Filmoteca de Catalunya i l'Institut Francès, inclou 156 títols que aposten per "un cinema que qüestiona el llenguatge cinematogràfic" i per "fer visible el cinema que d'altra manera seria invisible". La secció oficial presentarà 11 llargmetratges i 17 curts, amb força presència d''opera prima' i alguns títols premiats al circuït internacional de festivals com 'Museum Hours', de Jem Cohen, i 'It's such a Beautiful Day', de Don Hertzfeld.

A banda de la secció Panorama, dedicada als cineastes espanyols, i l'habitual espai per a les propostes més arriscades Pantalla Hall, l'Alternativa oferirà una retrospectiva dels 20 anys del festival amb títols tan importants de la història de l'Alternativa com 'La ville Louvre', de Nicolas Philibert, 'Mes petites amoureuses', de Jean Eustache o 'J'entends plus la guitare', de Philippe Garrel.

L'Alternativa també oferirà taules rodones, activitats per a professionals i una programació per als més menuts.