Música

L'Orfeó Català posa a l’abast de tothom el fons documental del compositor Pep Ventura

El fons documental del gran impulsor de la sardana llarga inclou més de 500 partitures que han sigut digitalitzades

El Centre de Documentació de l'Orfeó Català ( Cedoc) ha digitalitzat i posat a l’abast de tothom a través d’internet el fons documental del compositor Pep Ventura. Es tracta d'una col·lecció de més de 500 partitures, la majoria autògrafes, a més d’obres del seu fill Benet Ventura, que el Cedoc custodiava des de principi del segle XX i que s’han digitalitzat coincidint amb el segon centenari del naixement de Pep Ventura. El fons es pot consultar en aquest enllaç.

Josep Ventura i Casas (Alcalá Real, Jaén, 1917 – Figueres, 1875), més conegut com a Pep Ventura, és un dels referents indispensables del món de la sardana. Va compondre més de 500 obres, la majoria sardanes, i també fou cap de cobla. El més rellevant de la seva obra va ser l’impuls que va donar a la forma de la sardana llarga tal com es coneix avui dia, gràcies a la introducció en la cobla d’un nou instrument solista, la tenora, que substituïa l’antiga xeremia tenor.

Entre les obres que formen part del fons figuren majoritàriament sardanes llargues, una seixantena de curtes, també balls de saló, obres corals i petites peces de concert i religioses.