L'Studio Ghibli de Miyazaki no farà més pel·lícules d'animació

Després de la jubilació del cineasta, l'estudi que ha donat perles com 'El viatge de Chihiro' es dedicarà a gestionar els drets d'autor dels seus films

El mític estudi d'animació japonès Studio Ghibli, fundat pel cineasta Hayao Miyazaki el 1985 i responsable de pel·lícules inoblidables com 'Porco rosso' i 'El viatge de Chihiro', tancarà la seva secció creativa. El ' Daily Telegraph' ho va apuntar fa quatre dies i diversos mitjans afirmen que Toshio Suzuki, cofundador i actual gerent de la companyia, ha confirmat per televisió que l'empresa desmantellarà l'equip d'animació i es quedarà un petit reducte de gent que es dedicarà a gestionar les seves obres i a ingressar els drets d'autor corresponents.

No queda clar, encara, si és un tancament definitiu o temporal. De tota manera, era una possibilitat que el cineasta havia posat altres vegades sobre la taula. Es confirmen, doncs, els rumors sorgits després de l'anunci de la retirada de Hayao Miyazaki el setembre passat. El seu darrer film és 'S'eleva el vent' ('Wind Rises'), que es va presentar a la Mostra de Venècia.

L'últim bastió de l'animació tradicional, malgrat la seva fama internacional, no aconsegueix rendibilitzar el cost de les seves pel·lícules. Dibuixar els films implica anys de feina i això, sumat al fet que l'estudi no havia incorporat mà d'obra estrangera sinó nacional, asseguren que havia fet pujar els costos de producció a un nivell que ni amb els 91 milions de dòlars que ha recaptat l'últim film de Miyazaki al Japó no han fet les paus. El següent film, 'La història de la princesa Kaguya', d'Isao Takahata, encara ha recaptat menys (50 milions), i s'ha considerat un fracàs. Davant la impossibilitat de seguir el ritme de les estrenes, la companyia ha decidit aturar l'activitat després de 'When Marnie was there', d'Hiromasa Yonebayashi, que es va estrenar al japó el mes passat.

Més continguts de