Música
Cultura 17/12/2014

El Liceu reviu la tragèdia de Maria Stuarda amb Joyce DiDonato

La mezzosoprano nord-americana serà la protagonista de l'òpera de Donizetti, que arriba a Barcelona amb una posada en escena que combina l'estètica contemporània i els vestits d'època per potenciar l'actualitat de la història

Efe
1 min
La mezzosoprano Joyce DiDonato interpretant a Maria Stuarda / BILL COOPER

BarcelonaFusionant l'estètica contemporània amb la vestimenta d'època, el muntatge de 'Maria Stuarda' que s'estrenarà el 19 de desembre al Liceu pretén "potenciar la universitat en el temps i l'espai" de la història i mostrar "com els poderosos són presoners del seu poder", segons Joyce DiDonato. La mezzosoprano serà la protagonista del muntatge de l'òpera de Donizetti, dirigit per Patrice Caurier i Moshe Leiser, al Gran Teatre del Liceu.

Fins al 10 de gener, DiDonato compartirà escenari amb el tenor mexicà Javier Camarena, que interpreta el paper de comte Leicester, i amb Silvia Tro Santafé en el paper d'Elisabetta, reina d'Anglaterra. Tot i que les protagonistes vestiran robes de l'època, que les immobilitzen "perquè ostenten el poder i això els impedeix ser lliures", segons DiDonato, el cor i els personatges masculins porten roba contemporània per ressaltar "l'actualitat" de la història: l'execució de Maria Stuarda ordenada per Elisabetta el 1587.

"Les execucions se segueixen produint: ho hem vist fa poc a l'Orient Mitjà i el paper de l'art és mostrar a la gent el que està passant, mostrar la soledat de l'executat davant el seu executor, i evitar la ceguesa de la societat", declara DiDonato. Aquesta és una de les tres òperes de Donizetti que integra la "trilogia Tudor", a més de 'Roberto Devereux' i 'Anna Bolena', escrites entre 1800 i 1837. El director musical, Maurizio Benini, creu que 'Maria Stuarda' és una obra mestra del bel canto, un gènere que necessita a "grans cantants" perquè atorga a la veu un paper protagonista i a l'orquestra, una "funció de suport".

stats