Publicitat
Publicitat

CULTURA

Maribor, capital cultural europea 2012

L'empobrida segona ciutat d'Eslovènia engega els centenars d'actes culturals que inclouran la representació de 'La muntanya al teu voltant' de Cesc Gelabert

Amb l'esperança de lluir-se amb un gran programa cultural que serveixi per descobrir-la com a destinació turística, Maribor, la pintoresca ciutat del nord-est d'Eslovènia sobre el riu Drava, ha inaugurat avui amb tots els luxes el seu títol de Capital Europea de la Cultura. És e l major esdeveniment cultural mai organitzat a Eslovènia amb més de 400 projectes, inclòs un mes dedicat a la cultura espanyola al març.

El president d'Eslovènia, Danilo Türk i la comissària europea per a l'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou, van assistir a la cerimònia d'inauguració de l'any, seguida d'un concert del grup rock Dan D.  S'ha inaugurat la Casa de l'arquitectura que promourà projectes estudiantils d'arquitectura moderna, i al Parc de l'Escultura s'hi va instal·lar una exposició d'escultures de fusta de l'artista Dragic Cadez.

"Hem preparat un programa molt ampli amb molt pocs diners. Ha estat un treball d'entusiastes", va declarar a Efe una estudiant que va participar en els preparatius. A causa de la crisi, els recursos han estat retallats al voltant de 16,5 milions d'euros, amb els quals es projectaran un amplíssim repertori d'esdeveniments.

On és Maribor?

Maribor és la segona ciutat eslovena, amb 120.000 habitants. Té un bonic casc antic d'estil austrohongarès i sis ponts sobre el Drava. Està situada prop d'Àustria i Croàcia, i sota la muntanya de Pohorje, en què també s'organitzen competicions d'esquí internacionals . Durant el comunisme va ser un centre industrial, però la majoria de les plantes van tancar i la regió és avui una de les més pobres d'Eslovènia, encara que en els últims anys Maribor ofereix bons festivals culturals, com Lent, un polifacètic esdeveniment que alterna la música i el teatre.

Maribor –que comparteix la capitalitat cultural europea amb la portuguesa Guimaraes el 2012– organitza aquest programa juntament amb altres cinc ciutats properes, que són Murska Sobota, Novo Mesto, Ptuj, Velenje i Slovenj Gradec. Cadascuna d'aquestes aporta les seves tradicions culturals locals, així Ptuj és la seu del carnaval etnològic, Slovenj Gradec de les fires d'artesanies antigues i Novo Mesto, conegut pel seu festival Jazzinty, de la música.

Al palau barroc de Vetrinj es va inaugurar ahir les ambaixades culturals de Finlàndia i Estònia i les primeres exposicions i presentacions de cultura d'aquests dos països. En el mateix lloc es situarà al març l'ambaixada cultural d'Espanya, que s'inaugurarà el 3 de març amb una presentació de dansa de La muntanya al teu voltant del coreògraf Cesc Gelabert. Seguiran diverses exposicions, la retrospectiva de films de Luis García Berlanga, programes de teatre juvenil espanyol, presentacions culinàries i altres programes.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT